Панагюрското златно съкровище очарова лондончани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 04.05.2023
447
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Британския музей в Лондон изложба с Панагюрското златно съкровище, информира прессекретариатът на държавния глава.

"Благодаря на световната съкровищница Британския музей, че прие златната визитна картичка на България - Панагюрското съкровище", заяви Илияна Йотова.

Тя изтъкна усилията на българския посланик в Обединеното Кралство Марин Райков за осъществяването на проекта, както и на археолозите: "Без Националния исторически музей тази изложба с участието на България не би била възможна".

"Изложбата показва, че историята се пише не от битките и копията, а от културните и духовните влияния. Всеки предмет е капсула на вечността", посочи Йотова в приветствието си, като допълни: "Във всеки детайл на Панагюрското съкровище има много мисъл и идея, чрез тях успяваме да надникнем в света на древните траки – един народ в основата на българската история".

Вицепрезидентът покани присъстващите да посетят България, за да усетят атмосферата на древните цивилизации по българските земи: "Учените по света казват, че на всяка трета крачка в България се натъкваш на различни артефакти от античния период до ден днешен".

"Една от най-значимите археологически находки в Европа – това е изключителното Панагюрско съкровище". С тези думи директорът на Британския музей Харвинг Фишер се обърна към вицепрезидента Йотова.

В българската делегация за откриването на изложбата бяха представители на НИМ, както и служебният министър на културата Найден Тодоров. Предстоят редица съвместни инициативи на Националния исторически музей и Британския музей.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).