Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер в България
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 12.02.2020Коментари (0)792
© Varna24.bg
Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава дори още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година и е вторият най-одобряван световен лидер в България. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл“, което обхваща 50 държави. Парадоксалното е, че доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско. Традиционно най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни, което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Българите са по-скоро скептични към преизбирането на американския президент – 13% казват, че ще бъде преизбран, а 33% са на обратното мнение. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите. Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей.

България и Румъния остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Към руския президент Финландия е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство, Испания и Полша. Германия е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия, Испания и Австрия. Положително отношение към американския президент има в Полша и Румъния.

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. Косово е сред най-малко одобряващите го. По отношение на Тръмп Албания и Косово в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия, Босна и Херцеговина са на обратния полюс.

България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Сред изследваните страни на Балканите еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия – стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година.

Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен. Повишение на одобрението у нас има към Китай, но все още много българи не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили. Положителна е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС. Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а веднага след нас се нарежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е негативно. По отношение на външната политика на САЩ – Сърбия, България и Северна Македония са негативно настроени. Рекордьор по одобрение на САЩ пък е Косово, следвано от Албания.

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. За втора поредна година германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери. Тя е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Президентите на САЩ и Русия отбелязват сходна негативна тенденция. Израелският премиер Бенямин Нетаняху също продължава да губи подкрепа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: