Парламентът даде възможност до края на годината от свръхпечалбите на енергийните дружества да се изплащат компенсации

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:47 / 15.12.2022
911
Парламентът отстрани правно-техническа грешка и даде възможност и до края на годината от свръхпечалбите на енергийните дружества да бъдат изплащани компенсации заради високите цени на енергията, предаде репортер на Агенция "Фокус".  С преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за акцизите и данъчните складове депутатите направиха редакционна поправка в обнародваните вече промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Според промените в ЗКПО дружествата и местата на стопанска дейност от Съюза, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби съгласно член 14 от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Министерският съвет може да одобрява допълнителни разходи/трансфери, включително за 2022 г., за сметка на постъпленията от временната солидарна вноска, включително авансовите вноски по нея за покриване на разходи по приети от Министерския съвет програми в изпълнение на регламента.

Когато гласувахме промените в Закона за корпоративното подоходно облагане е допусната правно-техническа грешка, обясни председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов (ДПС) и посочи, че тогава е пропуснато да бъде уточнено откога влиза в сила разпоредбата с компенсациите. Той разясни, че ал. 7 на параграф 9 се отнася до възможността да се изплащат компенсации, т.е. средствата да стигат до хората и до бизнеса и за да не пропуснат тази календарна година, тъй като иначе законът ще влезе в сила от 1 януари догодина, си позволяват да направят тази редакционна поправка, за да може и до края на годината да бъдат изплащани подобни средства.

С приетите на второ четене изменения в Закона за акцизите и данъчните складове днес беше записано, че ал. 7 от параграф 9 на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане влиза в сила от обнародването на измененията в ЗКПО в "Държавен вестник", т.е. от 13 декември т.г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).