Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парламентът прие окончателно промените в Конституцията
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 16.12.2015Коментари (0)1120
© Impact Press Group
Депутатите приеха окончателно на трето четене 5-та поправка на Конституцията с гласовете на 189 депутати. Против бяха 39, а един се въздържа. Цецка Цачева отчете депутатите от Реформаторския блок за отсъстващи, тъй като макар да бяха в залата, те отказаха да гласуват по трите възможни начина - "за", "против" и "въздържал се". Първият, когото парламентарната шефка обяви за "отсъстващ" беше депутатът от РБ ген. Атанас Атанасов, който отказа да гласува."Имате три възможности да гласувате - "за", "против" и "въздържал се". Броя ви за отсъстващ", обяви Цачева, както постъпи и с всички останаи от РБ, които стояха в залата, но не гласуваха. За разлика от другите си колеги от РБ, преминалият в опозиция лидер на ДСБ Радан Кънев наистина не беше в залата и изобщо пренебрегна третото четене на промените в конституцията.

Представителите на ДСБ и гражданската квота на реформаторите до един бяха отчетени като "отсъстващи". Дупетатът РБ и лидер на МПСД Корман Исмаилов гласува "въздържал се". Хората на Меглена Кунева обаче натиснаха "за" промените в основния закон и така Реформаторсктият блок де факто се разцепи по основния си прироритет - съдбената реформа, от която Кънев и хората му явно се отказаха.

Освен БСП, против промените в конституцията гласува и независимия депутат Велизар Енчев.

Скандалът в Реформаторския блок избухна заради квотата на Народното събрание за прокурори във Висшия съдебен съвет.

Промените в основния закон станаха причина за оставката на протестърския министър Христо Иванов, минаването на лидера на ДСБ Радан Кънев в опозиция и трусовете в Реформаторския блок. Скандалът в Реформаторския блок избухна заради квотата на Народното събрание ца прокурори във Висшия съдебен съвет.

Експравосъдният министър и Кънев искаха да наложат политически контрол върху прокуратурата, като направят прокурорската квота на парламента по-голяма отколкото на професионалната общност. Това се оказа неприемливо за всички останали политически сили, които не подкрепиха предложението на реформаторите.

Най-съществената поправка е разделянето на ВСС на две професиионални колегии - съдийска и прокурорска, които ще решават кадровите въпроси, а пленарните им заседания ще се съсредоточат върху имуществени, финансови и организационни въпроси. Членовете на ВСС вече не са задължени да гласуват тай, нито пък са длъжни да гласуват явно, а ще правят това както намерят за добре.

Докато шефът на временната комисия по конституционните промени Димитър Лазаров четеше текстовете на промените в основния закон, правосъдният минисктър в оставка Христо Иванов се появи в парламента, заа да я представи за гласуване на депутатите и за последно поседна на местата на министрите в пленарната зала, където изслуша и поименното гласуване.

След гласуването депутатите от БСП Янаки Стоилов и Таско Ерменков, както и Велизар Енев обясниха защо не са подкрепили промените в конституцията, като обвиниха инициаторите на ремонта на основния закон, че искат да овладеят кадрово съдебната власт.

Източник: Блиц









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: