Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Патриарх Неофит поздрави Богословския факултет за деня на светите Трима светители
Автор: Рени Томович 16:09 / 30.01.2023Коментари (0)685
©
Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за деня на светите Трима светители, съобщиха от Българската патриаршия.

"Уважаеми г-н декан, уважаеми преподаватели и студенти, обични в Господа братя и сестри, съвместното честване, което светата Църква премъдро е отредила за тримата дивни светилници на православното богословие - Великия Василий, Богослова Григорий и Златоустия Йоан, основателно е определено и като празник на висшите православни богословски школи. Там, където се преподава и усвоява висшето богословие, образците и критериите следва също да са най-високи. Такива именно са и тези трима великани на църковното богословие, които със светостта на живота си и със своето боговдъхновено и богоблагословено творчество, и днес остават мерилото и задават нормата за онези, които са избрали да вървят по техния път", пише Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че този път е светъл и богоугоден, но той е още и високоотговорен. "Вървенето по него изисква активизиране на всички интелектуални и нравствени сили, защото църковното богословие не е теоретично знание, а съчетава знанието за Бога с опита от живеенето по Него. То не е самоцел, а начин за служение в полза на Църквата и на ближните. Вярваме, че то е такова и за вас, които се обучавате днес, за да принесете утре усвоеното в полза на Православната ни църква и благочестивия ни народ", посочва българският патриарх.

"През настоящата година вашата радост ще бъде още по-голяма, защото се изпълват сто години откакто, с откриването на Богословския факултет на Софийския университет през 1923 г., е положено началото на висшето богословско образование у нас. Нека тази бележита годишнина, която е празник не само за факултета-майка, но и за всички висши богословски школи в скъпото ни отечество, бъде за вас допълнителен стимул за още по-усърден труд в преподаването и усвояването на най-висшата от всички науки.

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на светите Трима велики светители, на св. Климент Охридски и на всички дивни Божии угодници да бъдат с всички вас! Честит и благословен празник! С отеческа в Христа обич и благословение", отправя благослов българският патриарх Неофит.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: