Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Павел Вълнев, зам.-председател на ПП "Републиканци за България": Безлихвени кредити с 30-годишен срок на погасяване ще спасят туризма!
Автор: Пламена Николова 09:45 / 30.03.2021Коментари (0)2141
©
Павел Вълнев е 41-годишен българин, който повече от 20 години живее и работи в САЩ. Притежава и развива сериозна бизнес империя отвъд Океана. Семеен е. Има две деца. Не крие, че е работохолик. Обича да си поставя високи цели и да ги сбъдва. Най-големият благодетел е на всичко българско в САЩ. Подпомага църкви, училища, творчески и спортни формации и форуми. България никога не излиза от сърцето му. Мечтае и работи за държава с правила, честни и отговорни политици, стабилни условия за бизнес и успешни граждани. Учредител и зам.-председател е на ПП “Републиканци за България" и е категоричен, че това е единствената дясна партия на парламентарните избори на 4 април.

- Г-н Вълнев, пред журналисти и граждани на Варна казахте, че основният бизнес в региона  - туризмът, е застрашен от масови фалити, заради неадекватните реакции на властта към туристическия бранш от началото на пандемията от COVID-19. Има ли начин този сценарий  да бъде избегнат, при положение, че краят на кризата не се знае кога ще бъде?

- Ще Ви кажа какво се случи а САЩ. Там имаше фирми, които преди кризата бяха пред фалит и аз следях развитието на някои от тях, защото имах интерес да ги купя - бяха в транспортния сектор, където аз работя сериозно. Дойде кризата около коронавирус пандемията и държавните мерки, които бяха приложени, не просто подпомогнаха, а фактически спасиха и стабилизираха същите тези фирми, които преди това бяха пред фалит.

- Искате да кажете, че адекватна държавна помощ би могла да спаси потъващи заради корона кризата туристически фирми и в България? Каква трябва да е тя?

- Осигуряването на безлихвени кредити с 30-годишен срок на погасяване и опрощаване на част от тях от държавата, спрямо оборота, би дал изключително позитивен ефект. Смятам, че това е начинът да спасим летния туристически сезон и да стабилизираме състоянието на ресторантьори, хотелиери, туроператори и пр. засегнати по веригата. Защото у нас виждате как е - ту ги пускат, ту ги спират да работят. Тези хора зареждат стоки и продукти, които се налага да изхвърлят. Наемат хора на работа и ги разпускат...У нас, знаете, по-голяма част от заетите в този бранш, са хора от други населени места. При затваряне те си отиват, при отваряне трябва да им се наемат квартири, те да се връщат...Разбирате, че това не е нормално, а и действа демотивиращо. Заради несигурността тези хора решават да сменят попрището, това ще доведе в един момент до непреодолима кадрова криза в туризма и ресторантьорството.

- В програмата на “Републиканци за България", чийто основен идеолог и зам.-председател сте, залагате солиден пакет икономически мерки, сред които се отличава решителност семейните ферми да получат държавна протекция, а по-широк спектър от малките фирми да влязат в режим на патентно облагане.

- В момента дупката в бюджета е 5 млрд. лева. Моята прогноза е, че до края на годината ще бъде над 10 млн. Ясно е, че в бизнеса е спасението на икономиката. Спадът на брутния вътрешен продукт е спад и в приходната част на бюджета. И до какво ще доведе това - до вдигане на данъците ли? Ние от “Републиканци за България" сме категорично против пипането на данъците. Плоският данък трябва да остане. Трябва да се разшири обхватът на патентния данък - за семейните фирми. Бизнесът трябва да има условия да работи нормално, за да има постъпления в бюджета и финансиране на останалите сектори.

- За фирми с какви обороти планирате преминаване от корпоративен на патентен данък?

- Това е въпрос на конкретни сметки, но принципът за нас е ясен: Не може едно кафене в центъра на голям град и в малко населено място или село да плащат данъци по едни и същи ставки. Смятам, че това е начинът реално, а не само на приказки, да се насърчава родното, качествено производство - от градинския домат, до занаятчийския продукт. Ние имаме решителност и мерки в подкрепа на бизнеса и срещу институциите, които малтретират бизнеса в България. Тук, за съжаление, съществува терминът “опраскване". Фирми от големия и малкия бизнес са натискани и мачкани от държавни институции, което е недопустимо в една демократична държава.

- Край Варна е планирана най-голямата индустриална зона в България. Като човек от реалния бизнес как бихте коментирали потенциала, който тя може да активира в региона?

- Не са много местата по света, които предлагат подобна инфраструктура - наличие на пристанище и летище в непосредствена близост. Подобна зона има потенциала да промени съществено бизнес средата в района и да създаде и конкуренция между работодателите, което ще  се отрази положително и върху нивата на заплатите.

-  От известно време много често ни показват млади, успели зад граница наши сънародници как се връщат - да свои компании в България - и твърдят, че тук е рай за правене на бизнес. Вие имате бизнес не само в САЩ, но и в Югоизточна Европа. Какво би Ви довело да работите в родната България?

- Ниските данъци, наличната инфраструктура и съществуващите работни заплати безусловно са добра среда. Но за мен - без адекватни държава и институции, това не е достатъчно. Не забравяйте, че аз направих бизнес тук - качествена, модерна телевизия (Б.а. BIT), с високопрофесионален екип, програма без аналог, излъчвана от два континента. Но се сблъсках с абсурда да имаш качествен продукт и да не можеш да го продаваш с печалба. Няма икономическа логика.Това ме принуди да продам телевизията и ме мотивира да работя за това бизнесът да не може да бъде мачкан от външни фактори. Смятам, че, ако държавата и институциите станат адекватни, страната ни би била наистина притегателно място за инвестиции и бизнес. Моята лична мисия в “Републиканци за България" е да помагам на бизнеса. За да може той да е спокоен и да работи добре. Аз искам и работя за повече ред и правила, за електронно управление, за съкращаване на излишните разходи, което ще позволи вдигане на работните заплати и на общия стандарт на живот в страната ни.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: