Павлова: Със спирането на строежа на АМ "Хемус" показваме, че нямаме зависимости

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:09 / 16.02.2016
2931
Със спирането на строежа на АМ "Хемус" показваме, че нямаме зависимости. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с процедурата за спиране на строителството на АМ "Хемус".

"Посланието на премиера беше много ясно. Ние трябва да се разграничим от всякакви опити да бъдем вкарани в някаква зависимост или каквото и да било. За нас е важно да се разграничим, ако има някакво съмнение, затова трябва много ясно да покажем нашата воля", заяви министър Павлова.

Тя бе категорична, че процедурата за строителството е законосъобразна. "Във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси. Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

"Всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона, имената и лицата, за което говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Процедурата е законосъобразна, но говорейки за един ресурс от 800 хиляди лева, не искаме да оставим сянката за нещо скрито и задкулисно, което да се е случило", уточни тя.

По думите й, обществена поръчка е обявена с много ясното разбиране, че тя ще бъде финансира по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-202 година, което към днешна дата не е факт.

"Тя беше извадена от предишното правителство и единственото, което успяхме е да я върнем обратно като резервен проект", допълни министър Павлова. Тя припомни, че парите, които страната ни получава за пътища вече са намалени.

"В предишния програмен период ние имахме 2 милиарда за пътища, сега имаме 1 милиард и 200 милиона. Тази сума ще ни стигне да направим трите участъка на АМ "Струма", както и довършването на Западната дъга. Няма да ни стигнат да включим европейско финансиране в АМ "Хемус", отбеляза министър Павлова.

"Това ни дава възможност да прекратим търга, да изчистим съмнението от него, да започнем процедурата на ново. Тя вече ще бъде обявена като процедура, която изцяло ще се финансира със средства от държавния бюджет и по този начин ще изберем изпълнители на ново в следващите месеци ", добави още министър Павлова.

Виж коментарите (3)

Още по темата (254):
30.03.2024 България чакаше тази новина за АМ "Хемус"
17.02.2024 Министър Цеков: По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен
23.01.2024 Рестартират строителството на "Хемус" през тази година
02.12.2023 Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна!
24.11.2023 Шишков: "Хемус" като магистрала е в парламентарния фризер
24.11.2023 Кметът Коцев: Магистрала "Хемус" е ключова за Варна, очакваме проектът да се ускори
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).