Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пазарувате от китайски сайтове? Какви са рисковете и как да ги избегнете? 
Автор: Екип Varna24.bg 12:35 / 19.05.2024Коментари (4)1625
©
Ако пазарувате от китайски сайтове трябва да знаете какви са рисковете и как да ги избегнете. Предупреждението идва от основателя на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова, потърсена от медии за коментар по повод заведената от Eвpoпeйcĸaтa организация на потребителите (ВЕUС) колективна жалба до Европейската комисия срещу китайската платформа Temu.

"Търговците, които имат езикова версия на своя електронен магазин за европейска държава или от платформата им пазаруват граждани от Европейския съюз (ЕС), са задължени да спазват европейското потребителско законодателство по отношение безопасността на продуктите, нелоялните търговски практики и новия Закон за цифровите услуги“, посочи Руменова.

Спонсорираните страници в социалните мрежи и електронни платформи на китайски електронни магазини като Temu и Shein в дигиталното пространство бързо привлякоха вниманието и на българските потребители и ги убедиха да реализират множество покупки, включително в резултат на прилагани нелоялни практики. Рисковете при покупки от тях обаче са много - от липсата на сигурност относно безопасността на тези продукти до различен тип нелоялни практики, с които потребителите се заблуждават относно препоръките за тези артикули и коректността на отстъпките, както и стават жертва на нечестно стимулиране на продажбите. 

Тя обясни още, че тези икономически оператори трябва да имат свой представител в ЕС, който да гарантира, че пуснатите в продажба продукти са преминали успешно тестовете за съответствие с европейското законодателство относно безопасността, и който да съдейства за изтеглянето на рискови стоки.

"Хората трябва да имат предвид, че произведените в страна извън ЕС продукти може да отговарят на местното законодателство относно качеството и безопасността, но не и на европейското и това да носи рискове за здравето и живота на потребителите“, разясни експертът.

И добави, че съгласно европейското законодателство потребителят има право да върне опасна стока и да получи парите си, както и да потърси обезщетение за претърпени вреди – нещо, което би било много сложно, когато търговецът не спазва европейските правни норми.

Причините за жалбата на ВЕUС срещу Temu са, че платформата често не успява да предостави важна информация на потребителите относно продавача на дадена стока, разчита на манипулативни практики за генериране на допълнителни продажби (потребителите получават различни, по-скъпи версии, след като щракнат върху конкретен продукт) или пък усложнява процеса на закриване на акаунта (изисква преминаване през препятствия).

В подкрепа на перманентно припомняните от "Ние, потребителите“ препоръки са и резултатите от наблюдения на някои от членовете на ВЕUС върху дейността на платформата Temu. Италия, например, е закупила от там и тествала козметични продукти, при което е установила, че те или не включват списъка на съставките, или го предоставят само частично. Германия пък е констатирала, че въпросната платформа съдържа подвеждащи отзиви за продукти или заблуждава потребителите с начина, по който показва ценови отстъпки.

Същевременно, много български потребители изразяват съмнение, че някои от предлаганите в китайски сайтове като Temu и Shein стоки се срещат и в българските физически и електронни магазини, но на значително по-високи цени.

Във връзка с това от "Ние, потребителите“ коментират:

"Ако български търговци предлагат за продажба продукти на производители от страна извън Европейския съюз, трябва да се уверят, че тези изделия съответстват на европейското законодателство, предоставят на потребителите цялата задължителна пълна, точна и вярна информация за продуктите и за употребата им и със сигурност производителят им има свой представител в ЕС. Същото трябва да съблюдават и самите потребители, за да се предпазят от рискове“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Нямам забележки и оплаквания от Тему. Дори ми е забавно да ги изследвам, изучавам. Изключително коректни. Особено що се отнася до връщане на стока. На светлинни години разстояние сме от тях като маркетинг и коректност. И всички напъни да ги обвиняваме за каквото и да било, вместо да взаимстваме добри практики, са нелепи и направо смешни, да не кажа вонящи!
0
 
 
Недейте квичааа, недейте квичааа. Като ония мъск срещу БУД. Друг ред идва, изтокът. Не говоря за тее тему. Аре млък, спонсорите ви няма цял живот да ви печатат заплатки
+3
 
 
Абе друго си е да вземеш същата стока и да я продадеш на балъците с 100-200 процента по скъпо.Бъркат им в гъъъза на разни търгаши и за това е тоя вой от разни измислени организации.Като не ти харесва стоката ти връщат стоката без да си намират глупави извинения дори и не питат ама що я връщате.Ще им пръъднат на китайските чурки
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Денят на Ботев
Катастрофи в България
Строежът на АМ "Хемус"
Лято 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: