Пчелички вместо шестици до 3-и клас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (14)
09:50 / 19.02.2012
3797
Българските учители ще пишат пчелички вместо шестици до 3-и клас. Първите три години от обучението няма да се поставят оценки, в т.ч. и двойки, за да не се травмират децата. Това обяви вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7. Тя обясни новите моменти в проектозакона за училищното образование.

Текстовете предвиждат още учениците от пети клас да могат да продължават напред в обучението си и с една двойка. Условието обаче е да имат поне четворки по всички останали предмети.

Изпуснатите знания ще могат да се наваксват през лятната ваканция. Другата възможност е по време на консултациите през учебната година.

Според проектозакона предучилищното образование ще обхваща децата от 3 до 7-годишна възраст. Заложено е през 2016-2017 година и четиригодишните да ходят задължително на детска градина.

Председателят на парламентарната комисия по образованието Огнян Симеонов обаче контрира, че идеите са добри, но скъпи, като например задължителното ходене на детска градина за 4-годишните.

"Реализацията им е насочена към 2016 година, тоест ще трябва да ги реализира и плаща едно друго правителство", отсече Симеонов. Само четири деца в цялата страна са повтаряли четвърти клас последната учебна година. Статистиката представи вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя изтъкна бройката заради атаките срещу идеята децата от първи до четвърти клас да не повтарят годината независимо от крайните си резултати.

"Толкова ли не можахме да се погрижим за тези деца? Затова проектозаконът трябва да се гледа в неговата цялост, а не да се вадят отделни елементи от контекста", категорична е Дамянова.

"Няма изрична забрана за носене на забрадки в класните стаи в закона за предучилищното и училищното образование", изясни зам.-министър Дамянова, цитирана от Дарик.

"Няма такава изрична забрана, но няма и изрично позволение. Според проекта няма разрешение дете със забрадка да влезе в класната стая, казали сме, че трябва да се носи прилично облекло и да се зачита достойнството и религията", обясни тя. Дамянова допълни, че законът позволява такова поведение и облекло, което да защитава традициите и да не накърнява достойнството на учениците. Тя отбеляза още, че за първи път имаме законопроект, ориентиран към уменията и компетентностите на учениците.


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Лекар каза кои са най-рисковите групи за коклюша
Случаят "Пуделгейт": Марин Димитров иска да излезе на свобода
Не забравяйте чадърите, очакват ни валежи
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).