Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пчелички вместо шестици до 3-и клас
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 19.02.2012Коментари (14)3773
© Varna24.bg
Българските учители ще пишат пчелички вместо шестици до 3-и клас. Първите три години от обучението няма да се поставят оценки, в т.ч. и двойки, за да не се травмират децата. Това обяви вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7. Тя обясни новите моменти в проектозакона за училищното образование.

Текстовете предвиждат още учениците от пети клас да могат да продължават напред в обучението си и с една двойка. Условието обаче е да имат поне четворки по всички останали предмети.

Изпуснатите знания ще могат да се наваксват през лятната ваканция. Другата възможност е по време на консултациите през учебната година.

Според проектозакона предучилищното образование ще обхваща децата от 3 до 7-годишна възраст. Заложено е през 2016-2017 година и четиригодишните да ходят задължително на детска градина.

Председателят на парламентарната комисия по образованието Огнян Симеонов обаче контрира, че идеите са добри, но скъпи, като например задължителното ходене на детска градина за 4-годишните.

"Реализацията им е насочена към 2016 година, тоест ще трябва да ги реализира и плаща едно друго правителство", отсече Симеонов. Само четири деца в цялата страна са повтаряли четвърти клас последната учебна година. Статистиката представи вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя изтъкна бройката заради атаките срещу идеята децата от първи до четвърти клас да не повтарят годината независимо от крайните си резултати.

"Толкова ли не можахме да се погрижим за тези деца? Затова проектозаконът трябва да се гледа в неговата цялост, а не да се вадят отделни елементи от контекста", категорична е Дамянова.

"Няма изрична забрана за носене на забрадки в класните стаи в закона за предучилищното и училищното образование", изясни зам.-министър Дамянова, цитирана от Дарик.

"Няма такава изрична забрана, но няма и изрично позволение. Според проекта няма разрешение дете със забрадка да влезе в класната стая, казали сме, че трябва да се носи прилично облекло и да се зачита достойнството и религията", обясни тя. Дамянова допълни, че законът позволява такова поведение и облекло, което да защитава традициите и да не накърнява достойнството на учениците. Тя отбеляза още, че за първи път имаме законопроект, ориентиран към уменията и компетентностите на учениците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре че няма да пишат оценките със СТЪРШЕЛИ.
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
0
 
 
Е, не можаха да решат с оценки или без оценки от 1 до 3 клас най-накрая. Дъщеря ми (сега 2 клас), миналата година не получаваше оценки и ни беше обяснено,че така щяло да бъде до 3 клас включително. В началото на тази година "ново двайсет"-с оценки решили от министерството да оценяват децата :) . Значи в 3 клас няма да оценяват с оценки-така й се пада 1 година с пчелички, една с оценки и пак една година с пчелички. Е, не е нормална работа това!
+3
 
 
а още по интересно ще бъде ако учениците започнат да пишат оценки на своите учители може би ако ги обичат някакви сърчица,защото е много важно децата да обичат това което правят и да им бъде преподавано с любов
+3
 
 
Това е добра идея.Не трябва малките деца да се тормозят с оценки толкова рано.Първите години са много важни за усвояване на основните умения по смятане и грамотност.А не да се насажда съревнователния дух на получаване на добри оценки от толкова ранна възраст. И при нас беше така - мисля,че оценките почваха в 4-ти клас. А в детската градина ни даваха червени звездички - коминистическо време беше все пак !
+2
 
 
Интересно ми е какво ще пишат за слаб 2?? Червейчета ли ли??
+1
 
 
На по-хубавите може и пеперудки да пишат. А иначе добре са се досетили, че за това ниво на образование, което е към момента, младежда не става за друго освен да пасе патки...
0
 
 
И пчелички и търтейчета сме изживяли. Но до кога с тези изтъркани номера. Играли сме го вече. Измислете нещо ново, господа Министри. Ефекта е обратен.
+1
 
 
Първо ще е добре учителят да получи пчеличка, за да може децата да видят един модел на "добър, усмихнат, умен" човек пред себе си. Нека да имат избор, за да изберат...какво искат за себе си..., и най-вече да мислят...
0
 
 
Първо ще е добре учителят да получи пчеличка, за да може децата да видят един модел на "добър, усмихнат, умен" човек пред себе си. Нека да имат избор, за да изберат...какво искат за себе си!
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
+2
 
 
аз като бях в 1-3 клас ни поставяха пчелички и ракетки, и много се радавхме.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: