Пеевски и ДПС внасят проект за отмяна на "златните паспорти"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:45 / 23.12.2021
1015
ДПС ще внесе законопроект, с който ще бъдат премахнати така наречените "златни паспорти" или възможността за придобиване на инвестиционно гражданство. Това обяви в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Цонев коментира, че законопроектът ще бъде внесен веднага след празниците. Поводът за законодателната инициатива е доклад на ЕК за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ за граждани на ЕС.

Цонев визира доклад на ЕК, в който се споменават страните България, Кипър, Малта. В документа се поставяли три въпроса като пречка за отпадането на визите, свързани с издаването на така наречените "златни паспорти", измамите при издаването на паспортите, както и корупцията при общински и държавни служители.

Въпреки направените промени в законодателството на европейско ниво, нашите американски партньори смятат, че инвестиционното гражданство или издаването на така наречените "златни паспорти" трябва да отпадне, обясни Цонев и добави, че именно затова от парламентарната група на Цонев припомни, че годишно 20 млрд. евро са инвестициите, които се правят за европейско гражданство, основно в Испания, Португалия и Гърция.

Вносители на законопроекта са председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев.

От ДПС ще изискат да бъде направена пълна проверка за състоянието на инвестицията и дали тя наистина е реализирана за всеки "златен паспорт", издаден от българската държава, добави Хамид Хамид.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).