Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пендаровски: Каракачанов не е важен, трябва да работим с Радев и Борисов
Автор: Екип Varna24.bg 09:02 / 12.03.2021Коментари (2)1456
© БНТ
Пробив по отворените въпроси между Скопие и София не трябва да се очаква, докато не се проведат изборите в България на 4 април и бъде сформирано ново правителство, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пенадровски в интервю пред "ТВ 21“.

Той казва, че допълнителна трудност е, че в България по отношение на някои въпроси, свързани със Северна Македония, има политическа приемственост от десетилетия.

"Всички са обединени около онези политически възгледи, които ни пречат да влезем в ЕС и за които не можем да водим преговори - като език и идентичност“, констатира Пендаровски.

По отношение на списъка с имена на опозиционери в югозападната ни съседка, за които Красимир Каракачанов твърди, че имат българско гражданство, държавният глава казва, че "на Каракачанов се дава много повече пространство в медиите в сравнение с политическата му значимост, както в България, така и у нас".

"Не мисля, че политическото му портфолио заслужава това внимание. Бих се занимавал със сериозни политически играчи като президента Радев, премиера Борисов. Говорих с Радев и той не се отклони нито на сантиметър от принципите си. Но той обясни аргументите си без политически фолклор, не като споменатия господин“, добавя Пендаровски.

Той смята, че участието на международната общност би било добре дошло, особено в комисията по исторически и образователни въпроси.

"Две балкански държави, ако обсъждат историята, никога няма да се съгласят. Ето защо е добре чужденците да бъдат включени първо в комисията като консултанти, тъй като работата на комисията до момента не дава надежди, че ще се стигне до решение“, смята Пендаровски.

По отношение на предложенията на Любчо Георгиевски държавният глава каза, че Георгиевски винаги е бил нестандартен политик, което е добра черта в политиката, която трудно минава на избори.

Според Пендаровски, от петте точки на Георгиевски, първата за краткото и дълго име на държавата не е спорна за него, за да се даде обяснение, че в името няма териториални претенции.

"Има и неща, които не са добри и приемливи. Но няма дебат, не сме научени да дебатираме с хора, които имат коренно различни възгледи. Всичко трябва да се обсъжда и трябва да се казва открито кое е добро и кое не, с аргументи, за да се обсъжда точка по точка“, каза Пендаровски.

По отношение на ангажимента на специалния пратеник на правителството за България Владо Бучковски, президентът заяви, че той не е "наивен и глупав политик, а напротив човек, който много добре познава отношенията между двете държави и може да помогне в спора. Той е установен в България, може да се види с всички и да не е специален представител. Има връзки, не казвам, че той ще реши проблема, но действията му няма да бъдат безполезни“, каза Пендаровски и добави, че за съжаление неговата позиция се подкопава.

Коментирайки факта, че само 328 души от Северна Македония са се регистрирали да гласуват на изборите в България, въпреки твърденията, че в страната има 110-120 хиляди души с български паспорти, той каза, че не е изненадан.

"Нашите граждани имат български паспорти и това започна, когато България се присъедини към ЕС. Но не вярвам, че преброяването ще наброява 110-120 хиляди, както пишат в България, независимо че има хора с паспорти, за които е известно защо са ги взели“, каза президентът на югозападната ни съседка.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво може да работи Радев,че да работите ? Ти не може да караш самолет,освен да ви качи на неговия и да летите до Масква. Гнусни червени пендели.
0
 
 
Ако още един път, този нещастник си произнесе "вещо" за Каракачанов, нищо чудно той заедно с партийката си ВМРО да влезе в НС.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: