Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб": Институциите не си вършат работата
Автор: ИА Фокус 16:08 / 17.04.2024Коментари (0)1103
© Фокус
Нека хората да не се притесняват да сигнализират, когато забелязват нередности в областта на здравеопазването. Това каза в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус" председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Един от тревожните сигнали в момента е свързан с т.нар. "електронна рецепта“ и искането на такса "Компютър“ – пациентите се задължават да плащат административна такса на лекарите, за да им издадат електронна рецепта за лечение. По думите на Пенка Георгиева единствената такса, която са задължени да плащат пациентите, посещавайки кабинетите на личните си лекари, е административната такса от 2,90 лева. "В случая да се искат допълнително суми от порядъка на 5-10 лева, имаме и сигнали за 15 лева, е наистина тревожно."

"Има много други сигнали за доплащане и това е тревожно, защото много от хората нямат достатъчно средства. Обаче те не смеят да се опълчат на лекаря си, защото особено по-малките селища там той е един, и ако се опълчат, след това няма да имат възможност да се лекуват при него. В такива случаи ги съветваме: нека ни подават сигнали. Може да се подават анонимни сигнали – ние ще направим проверка дали е така, ще сигнализираме Министерство на здравеопазването. Нека хората да не се притесняват да сигнализират, когато забелязват нередности", посъветва тя.

Пенка Георгиева  със съжаление изрази мнението, че институциите не си вършат работата по подадените сигнали, като обикновено реакция няма. "Аз вече отдавна не пиша писма в качеството си на председател на Пациентски организации, примерно до Министерство на здравеопазването, просто уведомяваме медиите за всички фрапантни случаи. Благодарение на активността на журналистите казусът достига до много хора и тогава има реакции и има съответно решаване почти винаги в полза и в интерес на пациента", сподели тя.

Друг казус, който сподели председателят на Пациентски организации "Заедно с теб", е фактът, че доста частни болници в спешните си центрове взимат пари от пациентите си когато те са спешни, което е незаконно. "Това наистина е жестоко и недопустимо спрямо пациентите. Аз знам, че наистина работата на спешните медици е недооценена, но Министерство на здравеопазването трябва да вземе някакво решение и това нещо да се контролира и регулира, защото не може да се издевателства над пациентите", категорична е Пенка Георгиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Борба за влияние в Близкия Изток
Закупуване на самолети F-16
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: