Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пенсионери се опитаха да преметнат НОИ, хванаха ги
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 11.07.2022Коментари (0)564
©
Хора, на които им предстои пенсиониране мамят със стаж и категория, за да получат по-високи пенсии. Това показват данни на НОИ. Длъжностните лица от сектор "Отпускане на пенсии“ в ТП на НОИ - Велико Търново са предотвратили отпускането на пенсии на 38 лица въз основа на документи с невярно съдържание.

До 2018 г. общо случаите са 14, през 2019 г. – 8, през 2020 г. – 6, а през 2021 г. се отчита лека тенденция на повишаване – 10. В общи линии всичките са различни, но повторяемост има при документи с неистинско съдържание, издадени от името на четирима осигурители.

Лицата прибягват до ползването най-вече на удостоверения, доказващи осигурителен стаж, който не е заверен в трудова книжка. Има случаи и на издадена трудова книжка, в която е удостоверен само стаж при един осигурител, който не е вписан във водените в хронологичен ред други трудови книжки. Въпросните неистински документи доказват стаж точно в периодите, през които хората не са работили и чрез тях биха придобили право на пенсия. Понякога документите са изрядно изготвени, но след датата, на която дружеството е прекратило дейност.

Някои от измамите са доста фрапиращи. Например жена, заявила желание за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, представя удостоверение, доказващо 3 години стаж като полевъден работник към ТКЗС, като началната дата на периода съвпада с деня, в който е родила детето си.

Друг случай за установени документи с неистинско съдържание е свързан с изкушението "категориен труд“ и респективно пенсиониране в по-ранна възраст.

При искане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст са представени документи, удостоверяващи повече от 19 години стаж от първа категория при двама осигурители със седалище на територията на София-област. Стажът е надлежно заверен и в трудова книжка, и в удостоверение обр. УП-3.

Допълнително лицето представя и удостоверение обр. УП-2 за осигурителния му доход за три години, който е невероятно висок.

Документите уж са издадени от работодатели, които нямат нищо общо, че и от различни населени места. Те обаче са напълно идентични - попълнени са с един и същ почерк, използвана е една и съща химикалка. В добавка броени дни преди да подаде заявлението си лицето е сменило настоящия си адрес от София в малко населено място на територията на област Велико Търново, поради което е придобил право да се пенсионира в ТП на НОИ – Велико Търново.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: