Периодично проверяват качеството на образованието в градините и училищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:16 / 07.09.2016
1298
На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. 

Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за обществено обсъждане в рубриката "Проекти на документи".
Преди края на всяка година в детските градини и училища ще има и самооценяване, предвижда проектът на наредба за управление на качеството. В този процес ще участват ученици, учители, директор, други педагогически специалисти, както и родителите.

Инспектирането ще се извършва от Национален инспекторат по образованието, чието създаване е предвидено в Закона за предучилищно и училищно образование. Целта е да се постигне цялостна оценка на качеството на предоставяното образование от всяка детска градина и училище.
Инспекторите ще анализират дали ефективно се разпределят, използват и управляват ресурсите за повишаване на качеството в институцията. 

Ще се инспектира и образователният процес - обучение, възпитание и социализация. При всяка инспекция ще се анализира качеството на предоставянето образование, като се отчита влиянието на демографската среда, на социално-икономическата и на културната среда.

Инспекторатът ще отчита силните страни в работата на съответната градина или училище, както и ще дава конкретни препоръки, когато е необходимо подобряване на качеството. Ще се прави анализ на риска за влошаване на качеството, който включва и анкетни проучвания с родители и ученици. Целта е при установени нарушения или недобро ниво на преподаване и усвояване, при риск от отпадане на ученици, при потенциални заплахи за децата в риск, да се вземат мерки. Оценките ще включват и взаимодействието с други институции, държавни и местни структури.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).