Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
ѕесента на —узанита - скандална иЕ крадена
јвтор: ≈кип Varna24.bg 09:44 / 08.08.2017 оментари (18)873
©
ѕесента на —узанита "Ћуцифер и Ѕуда", в ко€то 14-годишната дъщер€ на ќрхан ћурад показва средни пръсти, облечена предизвикателно, докато об€сн€ва:

ќбладана ли ти се струвам?
ƒа от Ћуцифер и Ѕуда!
Ћеле откачам - толко ми е €ко!
Ѕасът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко...


освен скандална, се оказа и крадена.

ѕриликите между песента на —узанита, само официалното видео на ко€то е гледано в "ётюб" над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години, вече б€ха разконспирирани. ¬същност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. ¬€рно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнас€ща се до Ѕуда. —амо че този семпъл е... от изключително известна религиозна песен на бахайската в€ра. Ѕахайска - не будистска, това първо.

Ѕахайството е религиозно течение, формирано преди дева века в ѕерси€.  ъм днешна дата има н€колко милиона последователи, най-много от които са в —јў. »ма последователи дори и в Ѕългари€. » второ, докато —узанита пее:

Ћеле откачам - толко ми е €ко!
Ѕасът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко...


(има и по-малко разбираеми части от текста, а и хайкуто с "о" е най-малки€т проблем на този), в оригиналната песен се пее следното:

ќ, боже, славен и свещен! ќ, боже, милостив и добър! ќсвободи ни от трудностите чрез тво€та милост и доброжелание. Ќаистина, ти си милостив и добър.

Allahumma е обръщението към бога (Allah umma) - "ќ, боже".

»зползвани€т в песента на —узанита семпъл започва на 19-ата секунда от това видео. ¬ оригинални€ вариант той е изпълн€ван по-високо:

ќт движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента - представете си песен с подобен текст върху семпли от "јве ћари€", например. Ќо въпросът има и друга страна - авторскоправна.

ќригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години.  омпозирана от е известни€ австрийски диригент и цигулар Ѕиджан  азем »сак и е изключително попул€рна след последователните на бахайската в€ра.

"Ќеверо€тно е как продуцентите на този клип са см€тали ще подобна кражба ще им се размине", казва продуцентът на оригиналната музикална творба “ом ѕрайс, с когото разговар€ —то€н √еоргиев.

"“ова е точно същата песен, ко€то аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. “ова беше религиозен запис. ѕрав€ много религиозна музика за бахайската в€ра. “ази религи€ има повече от 10 млн. последователи по света. (...)  огато ми изпратиха това видео в "ётюб", го пуснах... “€ (—узанита - б.ред.) пееше точно същата мелоди€, но не само това - б€ха използвали мо€ запис. ¬ този клип може да чуете мо€ оригинален запис. “ака че това видео в "ётюб" е откраднало две неща: продукци€та, ко€то аз направих през 1991 г. и песента, ко€то проф.  азем »саак е написал. “ова са нарушени€ на две авторски права", казва ѕрайс.

"≈стествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна - т€ е за бог. “ази песен възхвал€ва приноса на бога. ƒа вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен.

» също така б€х изумен как са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. »ма 10 млн. души, които познават тази песен... “ова е много известна песен по цели€ св€т и дори аз съм € изпълн€вал на концерт през 1996 г., по време на откриването бахайски€ храм в Ќю ƒелхи. јко беше н€ко€ неизвестна песен - добре, но как са си мислели, че могат да вземат толкова известна песен и да € копират по този начин?

Ѕ€х много изненадан... Ќо аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да € свал€т от "ётюб" и те ще тр€бва да спрат да € разпростран€ват, защото това е нарушение на авторски права. Ќ€ма да се оплаквам за това, че съдържанието е сексуално или, че това е 14-годишно момиче. “€хна работа е какво прав€т. Ќо не могат да прав€т това с музиката на н€кой друг", казва ѕрайс.

"јко не свал€т песента, ще заведем дело на момента. Ќо първо само ще ги помолим да махнат песента. јко са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в Ѕългари€ от наше име. Ќие не искаме да ни дават пари...", казва ѕрайс.

"“ези хора не са питали мен и не са питали композитора. јко б€ха питали, аз н€маше да им позвол€. “е просто са взели неговата песен и са написали нови думи, което е още по-лошо. ћол€ информирайте вашите зрители, че тези хора никога не са получавали разрешение нито да използват записа нито самата песен. “е н€мат разрешение да прав€т това", категоричен е той.

ќтговорът на ќрхан ћурат и —узанита

"«а пореден път занимаваме аудитори€та с ненужни за не€ неща, но това пък прави —узанита по-попул€рна.  азусът за мен е много €сен и н€ма никакъв скандал" - така отговори ќрхан ћурад на въпрос на bTV има ли според него кражба.

"Ќай-отговорно за€в€вам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Ѕис от Arab trap. ¬зели са един бийт, това са два такта. ¬ авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство - каза ћурад. - —тава въпрос за семпълче от два такта, което —узи и нейните при€телчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Ќе в€рно това, което каза господинът, че т€ пее същата мелоди€ - мелоди€та е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има".

ћурад отхвърли и твърдени€та, че текстът е откровено сексуален. "“ова, че н€кой е обладан от Ћуцифер и Ѕуда, значи, че в него се бор€т доброто и злото. “очно за това става въпрос - че показваме пръст на д€вола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. “олкова ли никой иска да чуе текста на тази хубава песен?!", попита той.

"јвторът на инструментала е Ѕис и аз лично съм се свързала с него", каза и —узанита, макар да не можа да посочи кой е той.

Ќа въпрос дали има документ, договор за авторско право, т€ отговори: "»маме доказателство, мога да ви покажа. Ќека всички вид€т, че не крада, имаме позволение". ѕо думите ѝ т€ е писала на дидже€ и той е поискал само да бъде цитиран като автор, което е направено.

" олкото до договорите, аз имам 3 - 4 песни мои, направени на сръбски, една на турски, никой нито ме е питал, нито ме е защитил. ≈дини€т певец стана певец на —ърби€ за 2001 г. с мо€ песен и какво от това?", каза ћурад.

«апитани дали ще се вслушат в призива на ѕрайс да дадат парите за благотворителност, ћурад отговори: "ўе дарим половината, ако спечелим". ќт клипа —узанита не е спечелила стотинка, защото от "ётюб" не се печел€т така лесно пари, посочи той.

ƒвамата б€ха категорични, че песента н€ма да бъде спр€на. ƒосега всичко беше забавление и купон, сега всичко музикално минава към мен и ще бъде изградено на професионална основа, об€ви ћурад.

»зточник: btv

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ай стига вече с та€ патка.  афа ми стана.
+1
 
 
’ахаха ми то от 14 годишем курвалък ко може да се очаква рЯШВ
0
 
 
зхена да показхе среден прыст ми е като такыв го искам в гыза
0
 
 
ћоже да € критикуваме и мразим, но колкото повече говорим за тази песен, толкова по-известна става, а точно това цели това дете (защото си е дете) и екипът й. «атова просто си мълчете, не пишете статии за такива бъдещи песни, защото нищо не промен€ме по този начин, песните продължават да си се пускат по радиа, телевизии, клубове, милионите гледани€ в Youtube си се трупат и в крайна сметка те се хран€т от вниманието, което получават, би било отрицателно или не и н€ма да спрат да създават нови, още по-фрапантни извращени€. ƒокато ако спрете да ги храните и поливате с внимание, те ще угаснат.  акто казват англо говор€щите: ,,Stop making stupid people famous."
0
 
 
ќставете го намира горки€ човек. “олкова изстрада през годините....малко човещина н€мате ли? јко имате против песента на дъщер€ му, никой да не € слуша, да н€ма никакъв интерес и девойчето ще се откаже. Ќай-много да направи втори опит и ако пак нищо не стане да се захване с друго. ќставете човека на мираааааа
0
 
 
“а€ боза даже има оригинал? ƒори н€ма да си направ€ труда да отвор€ линка! «априличвате на една друга ѕловдивска меди€ с малоумни новини..
0
 
 
Ќека да прави каквото иска помакинчето. ƒано като и вид€ха дупето по телевизи€та да € вземе н€кой богат и да не и се налага да го рекламира отново.
0
 
 
“ќ«» ѕ–Џ—“ —» √ќ «ј¬–» ¬ ƒ»¬ј ј , √Ћ≈ƒј… ƒј Ќ≈ «ј’јѕ≈ ѕ–Џ—“≈Ќј
0
 
 
"—узи и нейните при€телчета".—тава за заглавие на рисуван филм.
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ƒекември 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
√олеми€т ремонт около Ўишковата градинка
’ороскоп за ден€
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
“¬ и шоу сезон 2018/2019
¬инетки 2020
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: