Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пет български манастира ще бъдат обновени със средства от ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 16:13 / 24.12.2019Коментари (2)1482
© БГНЕС
Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата - Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, посочват в съобщение от пресцентъра на МРРБ.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир - "Успение Богородично" край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проекта "Бачковски - Православна Света обител и духовна поклонническа дестинация" на стойност малко над 1,2 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" /2014-2020 г./. Така ще бъдат създадени нови възможности за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири.

В процес на разглеждане е проектът на още един забележителен паметник на културата от национално значение - Троянският манастир "Успение Богородично". Там е необходимо да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. Възможностите за развитие на мястото са големи, затова към проекта ще бъде добавена и концепция за туристически продукт. Троянският манастир "Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и третото по големина духовно средище в България. Основан е в началото на 17-ти в. от няколко атонски монаси отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Действащият девически манастир "Рождество Богородично" край Килифарево също има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир "Рождество Богородично" заема особено важно място. Основан е между 1348 г. и 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В наши дни манастирът е обявен за културен паметник, счита се за един от шедьоврите на българското Възраждане.

Още една от българските светини ще има шанс да върне блясъка и славата си, благодарение на проект по европрограмата. Плаковският манастир "Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е основан по времето на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век - през 1949 година. Въпреки тежката му съдба, манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.

В края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столичната община "Кремиковски манастир - духовният център на Софийската Света гора", припомнят от МРРБ. В Светата обител ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренаж на средновековната църква "Св. Георги" в манастира, и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района. Мястото ще стане привлекателно за все повече посетители с изграждането на Северно манастирско крило, в което ще има информационен център "Софийска Света гора", музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Там ще заработят и специални манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове. Ще има организирани ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската вяра в безплатни летни лагери. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания до манастира, до археологическите разкопки и музея. Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата. Чрез реализацията на проекта ще се създадат условия за разширение на настоящите му функции и превръщането му в духовен център за Софийска област, като ще популяризира и другите манастири от Софийската Света гора. Ще бъде създаден цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовните ценности с природните забележителности.

В края на ноември е одобрено и финансиране за консервацията и реставрацията на фасадата на катедралния храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас, който се намира в центъра на морския град и обновяването му ще допринесе за красивото и естетично оформяне на цялото пространство около храма.

Още две православни църкви кандидатстват с проекти за обновяване. Това са храмовете "Св. Димитър" и "Св. Панталеймон" в област Видин. Към църквата "Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей.

Освен средствата по ОПРР, още над 4,4 млн. лв. по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество ще бъдат инвестирани за ремонт и благоустрояване на православни храмове.

По програмата "Интеррег Румъния-България: 2014-2020" се извършва реставрация на църквите "Св. Петка" и "Св. Георги" в Русе. Обновяването им е част от проекта "Християнско наследство по културния коридор Русе-Гюргево" на стойност над 3 млн. лева.

По трансграничната програма между България и Северна Македония /2014-2020 г./ над 440 хил. лв. са инвестирани в ремонта на средновековната църква "Св. Архангел Михаил" в гр. Рила. Над 600 хил. лв. по програмата "Интеррег-ИПП: България-Сърбия /2014-2020 г./ са вложени в реставрирането и консервирането на руините на църквата "Св. Богородица" в с. Осиковица, община Правец.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Бачковският е достатъчно осран с това че му изкъртиха оригиналната порта и калдъръм.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: