Пет държави, сред които и България искат удължаване на на забраната за внос на украинско зърно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:32 / 19.07.2023
925
Земеделските министри на петте държави остават единни в позицията си в защита на конкурентоспособността на земеделските производители в ситуацията на сериозни смущения на пазара на селскостопански продукти. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев, който се включи онлайн от София, поради анулиран полет по технически причини, в среща с министрите на земеделието на Полша, Румъния, Словакия и Унгария, която се проведе във Варшава. В срещата се включи и министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, а на място присъства извънредният и пълномощен посланик на Република България в Полша Маргарита Ганева, съобщиха от Министерството.

Министрите на земеделието обсъдиха възможностите за подобряване на транзита на украински земеделски продукти през коридорите на солидарността. Обект на дискусиите бяха възможните мерки, които да бъдат предприети, за да се осигурят справедливи правила на конкуренция за фермерите в ЕС и страните кандидатки, включително удължаването на ограничителните мерки за вноса и след 15 септември.

Министър Вътев подчерта, че с цел честна конкуренция на общия пазар е важно вносителите на селскостопански продукти да спазват условията, които изпълняват фермерите в ЕС за опазване на околната среда, хуманно отношение към животните и добри земеделски практики.

Българският министър на земеделието и храните допълни колко е важно коридорите на солидарността да продължат да действат дългосрочно, за да се осигури транзит на украинските земеделски стоки към страните, в които те са нужни.

Министрите на земеделието на петте страни членки подчертаха, че подкрепят Украйна и ще продължат да помагат на страната. Те се обединиха около обща позиция, която се очаква да бъде представена на Съвета по селско стопанство и рибарство на 25 юли т.г. в Брюксел, но окончателната позиция на България ще бъде формулирана от Министерски съвет.

Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях
07.03.2024 ЕК одобри 120 млн. лв. за помощи за производителите на зърно и маслодайни култури
26.02.2024 Спешно решаване на проблемите на фермерите: Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
Още новини от Национални новини:
100% от протоколите са обработени: Ето финалните резултати от изб...
Задържани са участниците в масовия бой в Габрово
При 99.33% обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ-СДС печели парламент...
Избирателната активност у нас с нов антирекорд
ПП "Величие": Ще правим разузнаване с бой, ще бъркаме в държавнат...
При 97.03% обработени протоколи от ЦИК: Седем партии влизат в сле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).