Петковден е! Вярва се, че идва зимата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:18 / 14.10.2018
1586
Православната църква днес чества празника Петковден. Светицата-патрон на името е Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата.

Смята се, че празникът слага край на лятото и есента и начало на зимата. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. В планинските райони на Петковден се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. 

За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди ядене жените си раздават една на друга парче хляб.

В християнската религия преподобна Параскева-Петка Епиватска, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в град Епиват, Тракия. Мощите на светицата са един от трофеите , които донася цар Асен II след Клокотнишката битка. 

Налагането на култа към света Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е "Житието на света Петка", дело на Патриарх Евтимий.

Днес празнуват хората, носещи следните имена: Петко, Петка, Петкана, Параскева, Парашкева, Петра, Петрана, Петранка, Пенко, Пеню, Пенчо, Пенка, Пена, Парашкев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).