Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петорен скок на черешите от дървото до сергията
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 25.05.2012Коментари (13)1448
© Varna24.bg
Цената на черешите скача пет пъти от градините до сергията, а по пазарите в столицата все още се предлагат вносни плодове, показа проверка на "Монитор".

По пазарите в столицата хубавите череши вървят по 6 лева най-малко, а само левче по-надолу е цената на хубавите ягоди. В същото време първите череши в района на Сливен и Ямбол вече се изкупуват от градините в региона. Прекупвачите дават по 1,20-1,30 лева за килограм плодове направо в масива. Черешите обаче са малки и доста некачествени признаха самите производители.

Реколтата тази година е слаба, а късните студове допълнително развалиха търговския вид на продукцията. На пазара в Ямбол дребните черешки вървят по 1,60 - 2 лева. Производителите на плодове плащат по 50 ст. на берачите за всеки събран килограм.

Все още работниците не успяват да спазват изискванията, за да бъде сертифицирана стоката ни, оплакаха се собственици на градини. Съгласно наредбата на земеделския министър, за да бъде дадена субсидия за качествени череши, те трябва да бъдат бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки. Стандартът разрешава до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването. Без дръжки също може да бъде една десета от набраната продукция. Размерът на ранните череши не трябва да бъде по-малък от 1,5 см, а на средноранните и късните - поне 2 см.

Търговците от големите вериги имат още по-високи изисквания, те държат черешите да бъдат с размер 28 - 32 мм сподели производител на черешови фиданки. Затова се търсят едроплодни сортове, освен това черешата си остава един от най-скъпите плодове на Стария континент. Освен това тя вирее основно в южната част на Европа.

Най-голямата колекция от черешови сортове у нас се съхранява в земеделския институт в Кюстендил, където има 122 сорта, от които само два са бели. Най-едри са черешите от сортовете "Сънбърст" и "Съмит", които достигат 36 мм. "Косара" пък е сред най-търсените сортове, създадени от института по овощарство в Пловдив. Плодовете му зреят много рано, разсадници от чужбина вече са купили правата да го продават.

Ягодите, които са малко по-евтини от черешите, също са сред най-продаваните плодове тези дни. Те също са предимно от внос, търговците предлагат най-често гръцки, холандски и израелски ягоди.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2012 г.
-1
 
 
Всичко е така защото изгубихме огромния Руски пазар.
Aнонимен
на 26.05.2012 г.
0
 
 
Кога ще разберат нашите управници ,че нямаме работа в ЕС?
+1
 
 
Прекупвачите не са виновни.Има крава пие мляко.От нас зависи.Ако един потребител се договори с производителя за директна доставка ще му излезе на половин цена.В последно време правя точно това.
Aнонимен
на 26.05.2012 г.
0
 
 
Значи - работата е в дръжките, а прекупвачите що не се хванат за дръжките? На готово ощетяват отрудените хора и се държат нагло до безобразие. В България саморегулиращ се пазар скоро ня-я-я-яма да има! Държавата трябва малко-малко да се размърда от летаргичния си сън и да опедели не изкупна цена, а норма на брутна печалба на прекупвачите, да определи тежки санкции и ефективно да ги налага. Значи с потта на производители и берачи се хранят търтеи.
Aнонимен
на 25.05.2012 г.
+3
 
 
Производителите са най- ощетени трудят се ,а прекупвачите ги изкупуват на безценица и ги препродават на цени -скапват се но не свалят цените.
+5
 
 
Аз днес видях една баба на пазара в Кършака,която продаваше по 1лв. кило череши.Вярно не бяха 28-32мм. но пък толкова много сок имаха че направо щях да се задавя.Върнах се да взема отново,но бяха свършили.Мисълта ми,е че които търси намира.Прекупвачите да си ядат скъпите череши :).
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: