Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петричанин иска да е жена, оперира се много пъти, а сега ще си маха и мъжкия полов орган
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 30.01.2018Коментари (0)1806
©
Снимката е илюстративна
Съдебномедицинска експертиза, която да бъде изпълнена от сексолог и психиатър, е наредил Петричкият съд по повод иск на млад мъж от града да бъде променен полът му и да стане жена. Молбата му е подадена в края на декември м.г., а към нея са приложени десетина медицински документа от лекари и болница във Франция.

"Като дете си играех с момичета и кукли, обличах се с рокли и говорех за себе си в женски род." Това са част от мотивите, които е посочил в исковата молба до районния съд в Петрич младият мъж, който желае да му бъде променен полът от мъжки в женски, съответно името и ЕГН-то.

От 3 г. насам мъжът се подлагал на хормонална терапия, в резултат на което се засилили вторичните му полови белези. Подложил се е и на няколко операции на тялото и лицето - липектомия на шията, ларингопластика, префасониране на долната челюст и брадичката, липоаспирация на корема, ханша и бедрата и други.

По време на първото заседание по делото, което е било преди дни, неговият адвокат от Пазарджик е обяснил, че в момента клиентът му се е подложил на поредната хирургична интервенция и му предстои премахване на мъжкия полов орган и оформяне на женски.

След серията операции мъжът категорично приличал вече и визуално на жена, както всъщност се чувствал. Едно от удостоверенията е на френски лекар, според което нашенецът има разстройство на половия идентитет (транссексуалност). Петричанинът, който от години живее в чужбина, е посочил още, че мъжкото име в документите му създавало емоционален дискомфорт и било пречка в социалните контакти и затруднявало живота му.

За районния съд в Петрич това е второто дело от подобен род. Преди повече от 10 г. друг младеж от града е поискал промяна на пола и са удовлетворили молбата му. Наскоро и в съда в Разлог имало постъпила такава молба от мъж, който иска да бъде признат за жена, но в хода на делото той починал.

Единственото такова дело в съда в Благоевград пък бе преди около 2 г., но тогава случаят бе за малко дете хермафродит. Родителите на 4-годишното момиченце поискали да бъде сменен полът му в мъжки, защото година след раждането установили, че детето има бързо нарастване на клитора. След редица хормонални изследвания в три столични болници е установено, че е с преобладаващи мъжки хромозоми и става въпрос за хермафродизъм. 

Детето нямало влагалище и матка, а фалос и тестиси. Лекари посъветвали още в ранна детска възраст да се направи операция за корекция на аномалията, докато то още не се е самоопределило и за запазване на психичното му здраве. Преди това родителите поискали смяна на пола от съда и магистратите удовлетвориха молбата им.

В районните съдилища в страната се водят и други дела за смяна на пола, като съдебната практика е противоречива. Все повече нашите съдии се водят от практиката на ЕСПЧ по сходни дела. Отдава се приоритет на "психичния пол", когато едно лице е с половото съзнание и самоидентичност на един пол, а е родено с друг биологичен. Позовават се на понятието за лична независимост, което е гарантирано от конвенцията за правата на човека.

ВКС по касационно дело от януари м. г. например се произнесе, че за промяна на пола не е задължителна операция, а хормонална терапия. Върховните съдии са категорични, че транссексуалните не може да се задължат да си направят хирургическа операция против волята им като предпоставка за промяна на пола. Те обаче трябва да докажат пред съда cepиoзнoто и нeпoкoлeбимo peшeниe зa биoлoгичнo пoтвъpждeниe нa изпълнявaнaтa oт тяx пcиxичнa и coциaлнa пoлoвa poля. 

Използвали са и научни публикации и описание на транссексуалността в правната и социалната теория. "Според нея термините "транссексуалност" и "трансджендъризъм" трябва да се разграничават. Ако трансджендъризмът акцентира върху т.нар. психологически пол и правото на всеки човек да "преминава" от един към друг пол, то транссексуалността е свързана с извършването на телесна модификация", цитира ВКС научен труд, пише "24 часа". Една от съдийките в състава обаче е била с особено мнение, че дeйcтвaщoтo зaкoнoдaтeлcтвo нe пoзвoлявa пoлът дa ce oпpeдeля пo дpyг нaчин ocвeн пo пъpвoнaчaлнитe пoлoви бeлeзи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: