Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петролът поевтиня с 52 процента за година
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 15.08.2015Коментари (1)1838
©
В края на работната седмица петролът отново поевтиня. Цената на барел сорт Брент падна под 49 долара, а лекият суров петрол поевтиня до 41 долара за барел - най-ниската цена от началото на 2009 година, когато световната икономика бе в разгара на тежка финансова криза и рецесия.

Петролът сорт Брент за пореден път поевтиня и цената му падна под 49 долара за барел. Анализатори отбелязват, че цената му е с малко над 52 на сто по-ниска в сравнение с година по-рано. През миналия август суровината се търгуваше за около 104 долара за барел, съобщава Блумбърг.

Цените на петрола се понижиха до шестгодишен минимум на фона на опасенията, породени от силния добив и забавянето на китайската икономика, която е голям потребител на енергийни суровини, съобщава Асошиейтед прес.

Американсият лек суров петрол поевтиня до 41.35 долара за барел - най-ниската цена от началото на 2009 година, когато световната икономика бе в разгара на тежка финансова криза и рецесия.

Основната причина за спада е голямото увеличаване на добива в САЩ и Канада, както и очакванията Иран скоро да се върне на петролния пазар. Междувременно обезценяването на китайския юан, направено в три поредни дни, повдигна опасения от забавяне на втората по големина икономика в света.

Дали, кога и в каква степен това поевтиняване ще се отрази на цените на горивата у нас и трудно да се прогнозира. Обичайно дори и при такива големи спадове в цената на суровината, отражението им върху вътрешния пазар е в по-малка степен и с голямо закъснение. Икономисти обясняват, че причината за това е, че не може търговците на горива на всеки няколко минути да актуализират цените си в унисон с международните цени, тъй като имат и подписани договори с производители и доставчици.

Причината намалението да не е в очаквания от потребителите размер пък се дължи на факта, че около 40 на сто от крайната цена на горивата се формира от акциза и ДДС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
цитат:"Икономисти обясняват, че причината за това е, че не може търговците на горива на всеки няколко минути да актуализират цените си в унисон с международните цени, тъй като имат и подписани договори с производители и доставчици." край на цитата. А когато става въпрос за повишавани на цените на горивата как така става, че веднага се отреагира на повишаването на петрола, или на доларът.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: