Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Киров: Взаимодействието между отделните институции при бедствия и аварии на море сега се осъществява чрез морално остарели технологии
Автор: Пламена Николова 12:27 / 27.08.2020Коментари (0)2202
© Varna24.bg
Завърши подготовката на проекта за внедряване на интегрирана информационна система при бедствия и аварии в българския морски район, съобщи днес Петър Киров, главен секретар на ИА "Морска администрация" и ръководител на проекта, предаде репортер на Varna24.bg.

"Резултатът от проекта бе един цялостен скрининг от съществуващите взаимодействия, наличните сили и средства в България, на възможностите на информационните и комуникационните системи, с които разполага страната, за да можем да реагираме при мащабни операции за търсене и спасяване и при мащабни бедствия в морските пространства, като разливи или пожар на борда на кораба. Скринингът, който направихме, идентифицира определени дефицити. Има необходимост от засилване на интеграцията и взаимодействието между отговорните органи в България. Предложихме изграждането на интегрирана система за управление, която да е модулно базирана, гъвкава, базирана на принципа на архитектура, ориентирана към услугите. Резултатът от нашите предпроектни проучвания е стъпка към изграждането на тази система, която ще обедини всички държавни органи, за снижаване на времето за реакция, за автоматизиране на процесите на планиране на операциите, т.е. все добавена стойност за морската безопасност. 

Бреговият център, който е изграден към момента, има други функции. Той е свързан с наблюдение на корабния трафик в акваторията на пристанището и подходите към порта, включително зимния и летния рейд. Операторите на този брегови център могат да наблюдават активно корабите, за да се избегне сблъсък. При инцидент той има ограничени възможности, тъй като там не е наличен специализиран софтуер за планиране на операции по търсене и спасяване. За първи път в България с реализацията на следващия проект, ще бъде изградена цялостна система за модулиране на нефтени разливи, така че да могат да се управляват операции за реакция при едромащабни нефтени разливи. Това са елементи на следващо поколение за реакции и управление, които ще бъдат внедрени в България. Те ще имат възможност за интегриране със системи на европейско ниво. Това е среда за обмен на данни, която се изгражда от Европейската агенция за морска безопасност. Изграждането на тази система ще бъде финансирано по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". Предвижда се откриване на процедура по ЗОП за избор на изпълнител до края на 2020 г. Самата система ще бъде базирана в старата рейдова кула, базирана на пристанище Варна-изток на Морска гара. Предстои цялостен ремонт на старата рейдова кула. Водят се разговори с Министерство на транспорта за осигуряването на необходимите средства през тази година, така че да се развиват паралелно двата процеса.

Към момента взаимодействието между отделните институции при бедствия и аварии се осъществя чрез морално остарели технологии - имейл и телефон. Това, което е необходимо е целият този процес да бъде систематизиран и поставен в необходимата електронна платформа. В рамките на интегрираната система, която ще бъде изградена се предвижда създаването на изнесени работни места в оперативните центрове на ВМС, "Гранична полиция", "Агенция по рибарство и аквакултури", в Центровете да наблюдение и управление на трафика. Предвижда се да има мобилни модули, които да бъдат инсталирани на борда на хеликоптерите на ВМС и на плавателните средства на гранична полиция.

На един следващ етап Агенцията ще кандидатства по следващата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за изграждането на два целеви кораба за борба с разливи и участие в операции по търсене и спасяване, които да бъдат базирани по един във Варна и Бургас. Катерите, с които разполага Морска администрация са закупени през 2007 г. Не не са за борба с разливи, а за операция по търсене и спасяване в близката крайбрежна зона. Предстои цялостна ревизия на Националният план за търсене и спасяване", обясни днес Петър Киров.

Той уточни, че ако сега стане инцидент в морето, имаме възможност да привлечем кораби от Черно море, които са на Европейската агенция по морска безопасност, такива имало във Варна и в Констанца. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: