Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Москов: Правителство с третия мандат ще носи греховете, които днес пришиваха на Николай Габровски
Автор: Екип Varna24.bg 20:37 / 14.12.2022Коментари (0)808
© Facebook
"Нямам добри очаквания за това, което предстои. При днешното развитие на ситуацията не виждам възможност за съставяне на правителство, каквото и да било в този парламент. Разказите за правителство с третия мандат на г-н Янев е лишено от смисъл и ще отговаря на всички възможни грехове, които днес се опитаха да пришият на Николай Габровски".Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването и лидер на ПП "Консервативно обединение на десницата" . Той коментира темата за отхвърленото предложение на проф. Николай Габровски за премиер.

"За мен, а и за повечето разумни хора, извън партизаните, кабинетът  "Габровски" беше нищо повече от инструмент за постигане на работещ парламент. Никой не е възлагал на такъв кабинет някакви големи цели и перспективи и далечни хоризонти. Това би означавало решението на депутатите дали ще ходят на работа и ще изпълняват длъжностните си характеристики - да формират власт  и да приемат политики и да ги обличат в закони, които тази власт да ги привежда в действие. Всъщност бламиран не е Габровски, бламирана е възможността да се формира власт", допълни Москов.

"Окончателната диагноза за днешния ден е, че  за това нещо, което е в парламента, наричащо себе си "политически елит на нацията" и тука не правя изключение, подобни жестове като това, което направи Николай Габровски към т.нар "политически елит" от граждански и професионални авторитети, повече не бива да бъдат правени. Защото хора като Николай Габровски са използвани", каза още лидерът на КОД.

Това е тъжно, защото, когато безспорни професионалисти, доказани хора не биват чувани, а срещу тях са декламирани поредните партийни словосъчетания, това означава, че тези самодостатъчни си хора в парламента нямат нужда от различна енергия и доверие.  А причината въобще хора като Николай Габровски да бъдат възможност за номинация и избор на министър-председател е, че тези политици в парламента всъщност изявиха дъното на общественото доверие, стана ясно от думите на Москов.

Поведението на ГЕРБ около номинацията на Габровски с водевилите и футболни аналогии, с начина, по който се случваха преговорите - формално, без поети ангажименти от страна на политически сили, всъщност бяха кодирали бламирането на усилието на достоен човек като Николай Габровски, коментира още той.

От анализа на д.р Москов стана ясно, че всъщност народните представители днес гонеха електорални сметки. Въпросът никога не е стоял да има кабинет, а кой да носи отговорността.  За ГЕРБ номинацията на Габровски бе да кажат "Ние не носим отговорността", нищо повече. За останалите тепърва предстои да видим грандиозните драматични ходове, с които те от своя страна ще кажат, че те не носят отговорността. Резултатът от това за всички нас е липса на ясен хоризонт, липса на политически цели, липса на икономическа рамка, липса на регулаторна рамка за бизнеса, липса на яснота за всеки един от секторите. 

"На политическата каста ѝ е добре, тя се възпроизвежда, взима по 15 хиляди лева  на месец, стои на топло, ползва определен вид социални и обществени привилегии, какво да ѝ е на нея", каза още политикът и добави: " В последните няколко години политическото представителство постепенно се лиши от основание, защото се лиши от  идеология, а това всъщност означава да знаеш какви са основанията и какви са политиките, зад които стоиш и на базата на какви основания на какви политики можеш да търсиш съюз".

Когато нямаш такава идеология, се занимаваш с това с кого би могъл и с кого не би могъл при какви основания и при какви условия, но това не може да бъде принципно и не може да има очакван край. 

В момента българският политически живот на парламентарно ниво е лишен от идеология, той е свързан с някакви сметки, с крясък, с насаждане на взаимна омраза и затова няма никаква предвидимост и не може да се търси рационалност в действията на хората, които са там, става ясно от думите на Москов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 868
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: