Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Витанов: Можем да се считаме за победители - Трети март остава наш национален празник
Автор: Цоня Събчева 17:32 / 20.12.2023Коментари (0)897
©
Единствената цел на Инициативния комитет за 3 март беше да не допуснем промяната на националния ни празник. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" Петър Витанов, председател на Инициативния комитет, който е и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. "Защото това означава подигравка и гавра със символи на държавността - знаме, национален празник, герб и т.н. Така че за нас беше възмутително, неприемливо и се самоорганизирахме в името на това, да попречим на поредното политическо конюнктурно решение, за сметка на националната ни памет, националното ни достойнство, самочувствието ни като народ. И в крайна сметка, днес, даже от вчера, можем да се считаме за победители, можем да обявим победа, тъй като поне здравият разум, в тази му част на Конституцията надделя. И Трети март остава наш национален празник. За тези три месеца ние успяхме да създадем организации във всеки областен град, в много голяма част от българските общини и събрахме едно немалко количество подписи. Това са над 200 000 подписа, много над 200 000, като утре изтича крайният срок и ние ще се съберем и ще преценим какво да правим. Защото от една страна вече нямаме необходимост, защото въпросът в крайна сметка вече е решен и можем да кажем, че сме изпълнили целта си. И аз ще използвам трибуната, която ми е предоставена, да благодаря на всички хора, които се ангажираха, наистина стотици хора. Знаете ли, може би и за това ще поговорим, но да нямаш партия зад гърба си, да се самоорганизираш е нещо изключително трудно. И то да ангажирах хора, които са лъгани многократно от политически партии. И в крайна сметка, всички всеотдайно работиха за това да имаме този граждански отпор, който според мен, е причината в последния момент да оттеглят предложението", добави Витанов.

Той обясни, че Инициативният комитет сам по себе си представлява една извадка от хората, които работиха и на терен. Там има журналисти, общественици, политици, представители на академичната общност, интелектуалци, хора занимаващи се с изкуство - хора от всякакъв политически спектър, с разнородни интереси и авторитети в своята професия. По същия начин беше и при хората, които работят по места.

"Имаме изключителни резултати във Варна, във Велико Търново, в София, в София област. Изцяло, трябва да ви кажа, че хора най-различни, между нас казано, дори от ГЕРБ ни помагаха, и от политически партии, които в началото внесоха предложението. Хора, които са техни симпатизанти, да не кажа само техни симпатизанти, а техни представители в местната власт, също ни помагаха, защото това за тях беше недопустимо. Не сме върнали никой, каузата е много надпартийна, тя е национална и се радвам, че така обединени успяхме да го доведем до позитивен край", добави Витанов.

Той обясни, че е имало най-различни обструкции, проблеми от всякакво естество, от политическо, от правно, от техническо.

"Може би една от грешките беше, че ние считахме, че покрай предизборната кампания за местните избори, хората могат да съчетаят двете. Уви, това не се случи точно така. Преимуществено на фокус бяха местните избори и малко подписката беше занемарена. Но проблемите най-често, опитът за саботаж от страна на представители от някъде от ГЕРБ, от ПП в съответните власти. Дори си спомням, имахме решение на Общинска избирателна комисия в Добрич, че нямаме право да събираме подписи по време на предизборната кампания, което е безкрайна глупост. Тъй като Законът за прякото допитване много ясно регламентира сроковете, в които се събират. И нито избори, нито предизборна кампания биха могли да ги спрат, нарушат или да им попречат. Разбира се, това решение впоследствие беше обжалвано и  нашата жалба бе удовлетворена от Централната избирателна комисия, която отмени това решение. Но подобни опити да бъде саботирана подписката се случваха на много места.

По всевъзможни начини се правеше опит да се осуети това нещо. Включително и самите политици многократно декларираха, че ще променят виждането си по този въпрос, с което се опитваха да намалят ентусиазма. И то даже не бих казал ентусиазъм, а по-скоро гнева и възмущението на хората, които бяха пряко ангажирани. Защото това беше основният двигател, стремежът да съхраниш това национално достойнство и самочувствие, което имах и възмущението от толкова грубото поругаване на тази национална памет в името на конюнктурни политически интереси", каза още Петър Витанов.

Според него, когато има достатъчно голям обществен натиск, дори и най-големите политически партии се съобразяват с хората. Вторият извод е, че има гражданска енергия и страхотно възмущение, отвращение и гняв, от това, която тази постна продукция, която предоставят основните политически партии. Има очакване за нещо ново. 

"Аз гледам на това като на нещо позитивно. Ние видяхме кои хора наистина горят за тази кауза, и създадохме нови контакти, нови приятелства. И смятам, че успяхме да обединим, а не да разделяме", добави Петър Витанов.



Още по темата: общо новини по темата: 18
21.12.2023 »
28.09.2023 »
27.09.2023 »
27.09.2023 »
22.09.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: