Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Витанов: Политическите партии си правят тънки сметки за местния вот
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 28.04.2023Коментари (0)498
©
Виждам изход от оплитащата се политическа ситуация у нас след местните избори. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Петър Витанов ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП. "Това е теза, която застъпвам вече повече от половин година. Смятам, че политическите партии правят тънки сметки за предстоящия местен вот, който ще гарантира съществуването и функционалността на една партия за следващия период от четири години, и затова не предприемат стъпки към обединение на този етап. Защото подобно обединение би било много трудно изпълнимо и няма как да мине без съответните щети за партиите, които ще участват в него. Давам най-елементарен пример: съществуването на ПП се обуславя от анти-ГЕРБ политиката. Там идеологически има много голяма неяснота, там са по-скоро някаква центристка партия, идваща от бизнеса, със силна социална програма. Т.е. опит да се бракониерство от всички идеологически идеи и течения, но няма някаква избистрена идейна същност, и всъщност подкрепата се дължи на анти-ГЕРБ вота. Самото обединение с ГЕРБ би поставило съществуването на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ под въпрос, посочи Витанов.

Той смята още, че въпреки тези опити, които се правят, те са по-скоро илюзорни, те са параванни, те са фасадни, и не целят постигането на споразумение и създаването на коалиция. Също по подобен начин разсъждават и ГЕРБ. Ако ГЕРБ като победител на изборите се опита да направи друг тип управленска конфигурация с партии като БСП и ДПС, това би предизвикало много тежка щета на предстоящия местен вот, най-вероятно би способствало за загубата на големи общини – тези, които разполагат с големи бюджети, и тези, които имат сериозен административен апарат, и тези, които са в основата на електоралния успех на ГЕРБ, и те не биха го рискували да го постигнат.

Според Витанов, има и външен фактор, то той не е чак толкова силен, че да предопределя формирането на правителство.

"И затова по-скоро съм на песимист за създаването на устойчиво управление  преди местния вот. Така че аз считам, че служебните правителства ще продължат да функционират под една или друга форма. Президентът вече предупреди, да не кажа заплаши, че ако партиите не се вразумят и не направят кабинет, той ще ускори сроковете за мандатите и ще се премине към избори. Но 50-ия парламент ако се случи през юли и началото на август, каква е гаранцията, че няма да бъде като 49-ия е като 48-ия, защото местните избори ще бъдат чак октомври-ноември? И дотогава още едни ли избори ще правим?", каза още Витанов.

Според него, ако има избори края на юли, или август, който по дефиниция е почивен, хората са по ваканции, включително и парламентът, той няма как да работи напълно, на 100% от капацитета си. Ще останат два месеца за преговори. Дали ще има още едни избори през октомври или с 50-ия парламент от юли консултациите ще продължат до октомври-ноември, това е въпрос, включително и на президентската администрация. В известна степен и от тях зависи дали да има още едни избори след това или за 51-ви, или пък с изборите за 50-ти парламент ще може да се формира  мнозинство, макар и 2-3 месеца по-късно след провеждането им. Но това са само хипотези, добави Петър Витанов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: