Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Витанов за предложения данък за свръхбогатите: Липсата на справедливост е отчайваща
Автор: ИА Фокус 13:46 / 18.03.2023Коментари (0)996
© Фокус
Липсата на справедливост – тя е отчайваща. Когато заговорихме за мултинационалните компании, те плащат 9% данъци – за Европа говорим. А малките и средни предприятия плащат над 15%. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на социалистите в Европейския парламент, в интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България".

"Големите мултинационални компании намират начини и вратички да избягват данъчното облагане: имат големи юридически отдели, имат възможност да се регистрират в офшорни зони или по места, където данъците са най-ниски. И по този начин те избягват да плащат данъци. Нещо повече, Илон Мъск ако не се лъжа, през 2011-та година не е платил един цент федерални данъци. Другите подобни нему като Джеф Безос две години от последното десетилетие не са платили "Амазон" никакви федерални данъци", каза евродепутатът.

Витанов бе категоричен, че най-богатите хора в света трябва да бъдат солидарни с всички останали. Според него този нов тип данък ще направи обществата по-справедливи. 

"Не може, когато 1% от световното население притежава 80% от благата, те да не бъдат по-солидарни към обществата, към които принадлежат. И затова смятаме, че с налагането на прогресивен данък в зависимост от големината на богатството светът ще стане по-справедлив, държавите ще могат да разполагат с повече средства, за социална политика, ако щете за климатични политики, за социален преход при новите климатични условия, за ред политики, за които в момента не могат да се съберат пари. А не могат да се съберат пари, защото всеки избягва плащането на данъци", заяви той.

Той обясни, че неравенството в световен мащаб е толкова голямо, че на всяка секунда умира човек. 

"На всеки четири секунди умира човек заради неравенството. Когато държавата не може да подсигури основните човешки права като правото на достъп до здравеопазване, като осигуряване на достойния начин на живот, то това води до човешки жертви. И затова това е някакъв начин – това е само малка стъпка към преодоляване на тези огромни разслоения в обществата", твърди той.

Петър Витанов каза още, че ОИСР вече започнала работа по няколко механизма, с които да въведе данъчни облаги за най-големите корпорации в света. 

"По отношение на мултинационалните компании вече има глобална сделка. ОИСР призовава за 15% минимален данък върху мултинационалните компании. Сделката е въпрос на материализация на месеци. Второ, пак ОИСР предлага въвеждане на минимален корпоративен данък от 15% - пак поради същата причина. Тоест дори в по-развитите от нас държави обществата им са стигнали до извода, че тези, които притежават повече, трябва да бъдат по-солидарни и успехът на една държава не се корени в ниския данък. Напротив, прогресивният данък говори за еволюцията на едно общество, за степента на демократичност и най-вече за степента на солидарност. Няма нищо по-нормално от това тези, които са надарени, имат повече таланти и имат повече възможности, имат по-голямо влияние, да бъдат и по-щедри към хората, които не могат сами", каза още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: