Пием вино от стафиди и захар

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:55 / 14.09.2010
914
България е на първо място в света по консумация на стафиди и захар и това е, защото някои винари си позволяват да правят напитката от тези продукти, каза Димитрин Вичев, който е председател на Асоциацията на винарите у нас. Министърът на земеделието Мирослав Найденов, който напоследък усилено се занимава с връщането на българския държавен стандарт в различи браншове, предложи такъв и за винопроизводството.

Вичев уточни, че ако става въпрос за премахване или ограничаване на нелоялните производители, които слагат всевъзможни неща във виното, така че то да няма нищо общо с истинския продукт, то от асоциацията напълно го подкрепят. Така с въвеждането на новия стандарт, ако на етикета на бутилката пише "Вино", то трябва да бъде произведено само от грозде. Останалото е винен продукт.

Преди две години Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ беше сигнализирана за схемите, по които големите винпроми купуват от държави извън ЕС на двойно по-ниска цена грозде и правят вино от стафиди, внесени от арабски страни.

Според експерти голяма част от виното у нас се произвежда с оцветители и ароматизатори. Според хората от бранша цената на бутилка вино с платен ДДС не може да бъде по-ниска от 5 лв. Наливното вино пък на цена по-ниска от 2,50 лв. било самоубийство. Производителите са напълно против и новата Наредба 3 на Министерството на финансите, според която складодържателите на акцизни стоки да имат специфични измервателни уреди, чрез които митническите органи ще осъществяват по-строг контрол. Това е все едно да накараш всеки шофьор да си носи дрегер, с който пътните полицаи да го проверяват, заяви Вичев.

Източник: в. "Новинар"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).