Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Пирогов" готов да въстане срещу Асена Сeрбезова
Автор: Екип Varna24.bg 22:57 / 24.06.2022Коментари (0)989
©
Началници на клиники и отделения в УМБАЛСМ "Пирогов" се обявиха в защита на отстранения шеф на болницата проф. Поромански и предупредиха, че, ако не бъдат чути, са готови на протестни действия.

Те са изпратили открито писмо до премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването Асена Сербезова във връзка с вчерашното решение на здравния министър да освободи от длъжност директора на най-голямата болница в страната проф. д-р Иван Поромански. Цялото писмо беше разпространено до медиите от пресцентъра на болница "Пирогов".

Началниците на клиники и отделения в лечебното заведение считат, че причините за неговото отстраняване са необосновани и формални. Те смятат, че зад цитираната причина за освобождаване - влошеното финансово състояние на болницата, стоят множество и комплексни причини, свързани с години наред отлагани проблеми и неадекватно управление.

Казват, че ако не бъдат чути аргументите им и не бъде зачетено мнението им, както и искането за възстановяване на директора, са готови на справедлив протест.

Според тях цитираните "нарушения“ не кореспондират с управлението на проф. Поромански, тъй като касаят събития от времето, в което той не е вземал решения и не е бил част от ръководството.

От "Пирогов" апелират министъра на здравеопазването Асена Сербезова да преразгледа освобождаването на проф. Поромански и в качеството си на принципал, който носи отговорност за лечебното заведение, да уважи позицията на персонала, се посочва още в писмото.

От там задават два въпроса:

Защо е отстранен проф. Поромански веднага, след като установява, че назначеният от проф. Сербезова прокурист на болницата е регистриран при нарушения на процедурата от страна на министерството и същият е в конфликт на интереси, за което министерството е било информирано?

Защо за изпълнителен директор на мястото на проф. Поромански е назначен човек без какъвто и да било опит в управлението на лечебно заведение от такъв ранг, но с опит и дългогодишен стаж във фармацевтичния бизнес?

Пред bTV проф. Поромански заяви, че твърдението, че болницата има 66 млн. лв. дългове е абсолютно невярно“. 

Мотивите за отстраняването му са, че с приоритет е плащал по сключени от него договори за доставчици, старите от предишното ръководство е пренебрегвал, а по тях текат лихви и неустойки. Поромански отрече това да е вярно.

"Спрял съм дългове, които са от старото ръководство по отношение на строителство, защото не е свършена работата“, каза бившият шеф на "Пирогов".

"Такъв шамар забиха на "Пирогов“ и големите болници, които поеха COVID-19, че просто не мога да разбера защо. Най-много легла – 280, имаше в "Пирогов“, от които 80 болни бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо допълнително. Ето ви още 6 милиона лева. С две думи 10 милиона лева по-малко, дадени от държавата в сравнение с миналата година, а ние сме успели да се справим като сме увеличили дълговете само с 2 милиона лева. Това е лошото управление“, каза още Поромански.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: