Питат за качеството на водата по Българското Черноморие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:08 / 13.06.2023
932
Чуждите туроператори вече питат за качеството на водата по Българското Черноморие във връзка със замърсяването след разрушаването на язовир "Нова Каховка". Това обяви пред TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA), която обединява представителите на чуждите туроператори, водещи туристи у нас. Според него идват запитвания от балтийските страни и от Германия на този етап.

"Ние предоставяме постоянно информация, че в момента няма замърсяване на Българското Черноморие, но за целта трябва по-активна роля от страна на Министерството на туризма и на Министерството на околната среда и водите“, коментира Грошев.

От Асоциацията на инкаминг агенциите са изпратили писмо до новия министър на туризма Зарица Динкова, с което настояват да започнат да публикуват на сайта на ведомството актуална информация на български и на английски език, за да бъдат спокойни всички чужди туроператори и туристи. Браншът и хората в чужбина търсят информация в сайта на Министерството на туризма, а не на МОСВ и когато няма такава, започват да се притесняват, подчерта Грошев. Той се надява замърсяването да не достигне до Българското Черноморие, защото може да има откази от резервации и отлив на туристи.

От Министерството на туризма съобщиха, че от днес ще започнат да публикуват информация. Оттам потвърдиха, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на Българското Черноморие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна, казаха от ведомството. Това показват и данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий

Виж коментарите (0)

Още по темата (1241):
05.02.2024 Колко ще поскъпне сянката на плажа това лято?
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от нашето Черноморие: 14 октомври, 14:40
часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
Още новини от Национални новини:
Президентът: България трябва да продължи да развива ядрена енерге...
Намериха труп на мъж в Несебър, по главата му е имало наранявания...
След 10 години: Единственото у нас лятно кино сред скалите отново...
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Шеф на една от големите банки: Ако имате пари в лева в банките, щ...
Ключова стъпка за Вертикалния газов коридор утре


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).