Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Димитров, КНСБ: С 27 на сто се е увеличила средната работна заплата за 2 години
Автор: Екип Varna24.bg 12:28 / 23.08.2023Коментари (0)621
© Varna24.bg
С над 27 процента се е увеличила средната работна заплата през последните 2 години. Това е много добре, но трябва и още, стана ясно от думите на Пламен Димитров, президент на КНСБ, който днес бе във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Това увеличение е вследствие на работата на синдикатите, обясни той. Според данните, които цитира, за последните две години средната работна заплата у нас е нараснала общо с 2318 евро като част от БВП по покупателна способност. Това е най-голям ръст в ЕС. Като сравнение, даде той, Естония, където за същия период тя е набъбнала с 2770 евро, Латвия - 3100 евро, Литва - 1500 евро, а средно в Еврозоната - 850 евро. Това обаче не означава, че българинът е забогатял. Тези средства отиват за преодоляване на инфлационните процеси.

От началото на прехода насам обаче нещата продължават да са зле, посочи лидерът на КНСБ. Преди повече от 30 години 10 процента от българите, тоест най-богатите, са притежавали 22% от парите, а сега същият процент притежава 42%. Такава тенденция не съществува в ЕС, обясни синдикалният лидер.

Сега усилията на синдикатите са насочени към бюджет 2024. Целим реален ръст на доходите, а не само справяне с инфлационните процеси. Нужно е двуцифрено увеличение на заплатите. Смятаме, че финансовия министър ще заложи 5 - 5,5 процента инфлация за следващата година, като ще се борим увеличението на доходите да е с минимум 10 на сто, така че да има ръст на заплатите, обясни Пламен Димитров.

Преборихме се за увеличение на доходите в сферата на здравеопазването. Там недостигът бе 16 процента. Успяхме да убедим правителството да отпусне допълнителни 30 млн. лева за спешната помощ.

Дори и в частния сектор, добави той, продължава да има сектори с ниски заплати. Такъв е този в сферата на преработката на кокс и нефтопродукти, където има 32 процента по-ниски заплати.

Той цитира и интересни данни, свързани с брутното и нетно заплащане у нас и в Румъния. Тук за първото тримесечие на тази година средната работна заплата брутно е 962 евро, а в северната ни съседка - 1411 евро, но нетно работникът у нас получава 747 евро, а в Румъния - 880 евро.

До края на този месец КНСБ ще се срещне с финансовия министър Асен Василев, за разговори по Бюджет 2024. Надяваме се да се видим и с премиера акад. Денков, каза още Пламен Димитров.

Той допълни, че инфлацията се успокоява. Дано не се случат форсмажорни неща. Очакваме през 2024 година реален ръст на доходите. Над 200 хиляди души са нужни за частния сектор, но никой нищо не прави за справяне с този проблем, посочи още лидерът на КНСБ.

Той прогнозира, че министър Асен Василев ще заложи в Бюджет 2024 минималната работна заплата да е в размер 935 лева. Ние искаме тя да е 950 лв., каза още синдикалния лидер. Целта ни е тя да е 50 на сто от средната, добави той. Според данните на КНСБ 40 на сто от българите получават под 1000 лева на месец.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ремонти във Варна
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: