Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Шалъфов: На практика България вече е в еврозоната
Автор: Екип Varna24.bg 22:01 / 31.05.2022Коментари (0)656
© БНТ
На практика България вече е в еврозоната. Валутният борд е у нас вече от 25 години и левът е вързан към еврото. Преди 2 години България влезе и в Европейския банков надзор. Най-големите минуси от влизане в еврозоната вече ги тръпим от десетилетия и нямаме независимост и финансов суверинитет. Сега можем само да спечелим и получим изгоди от влизането в еврозоната. 

Факт е, че инфлацията е проблем и ще видим дали след 2 години ще сме изпълнили този критерий. Ще видим и дали ЕК ще направи отсъпки при влизането ни в еврозоната. Много е важно и кой ще преговаря с ЕЦБ, защото членството ни в еврозоната не е само математика, но и въпрос на разговори. Това заяви в предаването "Още от деня" депутатът от "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов по повод дебатите от последните дни за приемане на еврото.  

"Предложението на ИТН дойде доста изненадващо за нас. Те игрят ролята на вътрешна опозиция. Миналата седмица бе приет план за въвеждането на еврото у нас. На страница 102 в раздел "Финанси“ точка 46 третира точно темата за еврозоната и там пише, че Министерството на финансите и БНБ ще изготвят анализ на ползите и негативите от въвеждането на еврото в България, което да е основа на мащабна кампания една година преди влизането в еврозоната, тоест този план за ползите и рисковете от самото начало се възприема като разяснителна кампания и той трябва да бъде готов една година преди влизането в еврозоната.

По заявка на Българската народна банка той ще бъде готов до месец, месец и нещо, така че срокът ще бъде спазен и коалиционното споразумение ще бъде спазено. Това, което се случва е, че колегите от "Има такъв народ“ по някаква причина смесват два срока. Единият срок е една година преди влизане в еврозоната за този анализ, а другият срок е 18 месеца преди влизането в еврозоната да се приеме техническият план за приемане на еврото, което беше прието на Министерски съвет. Тошко Йорданов каза, че се късат конци и балонът е пред спукване, но според мен коалицията е стабилна", коментира той отношенията в коалицията. 

"Целият пакет от антикризсини мерки е на стойност около 2 млрд. лева и близо 75% от него отиват за подкрепа на пенсионерите, защото те са най-уязвимата група в момента. Очаквам сериозен дебат в парламента за мерките. Заплатите и пенсиите се увеличават изпреварващо пред инфлацията. Всичките приказки на опозицията за апокалиптични картини не отговарят на действителността и фактите", добави още той по повод антикризисните мерки на кабинета.



Още по темата: общо новини по темата: 377
28.03.2024 »
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: