Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Таушанов, БАЗП: Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната безотговорност при диабетноболните
Автор: Росица Лаханова 11:26 / 23.04.2023Коментари (0)760
©
Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната безотговорност при диабетноболните. Основният въпрос, който изобщо не се повдига от никого, а той е същественият въпрос, е не просто дали има лекарства за пациенти с диабет, или няма, а какъв е ефектът от лечението им с лекарства у нас.  Това е позицията на адвокат Пламен Таушанов – председател на Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), в интервю на "Фокус" по горещата тема за перманентната липса на лекарства за диабетноболни и отношението на отговорните институции и на самите пациенти към проблема.

По думите на адв. Таушанов, проблем с инсулина няма, а има липса на лекарство, което първоначално е създадено за пациенти, страдащи от диабет, но поради едно от страничните му действия, масово се изкупува за отслабване:

"Истинският проблем, че е изчезнало, е поради супер многото търсене. Фактически, ако първоначално то е било предвидено за диабетноболните, които, както знаем, имат нарушен метаболизъм и мас индексът (б.р.: индексът на телесна маса) за тях е бил 30, над 30, постепенно той спада на 27, т.е. съвсем леко затлъстели хора. Предназначеното лекарство за диабетици дори се предписва и сега от лекари незаконосъобразно на пациенти, за които е ясно, че не са диабетноболни и не се нуждаят от това лекарство. То се предписва на зелена рецепта", уточни Таушанов.

Той подчерта, че когато лекарството е клинично изпитвано през 2017 година и по-късно - през 2021 година, са установени странични нежелани реакции, които обаче от търговците се представят като положителни, а именно  - при употреба на 1 мг на седмица води до загуба на тегло почти 5 кг за 30 седмици, т.е. за половин година, талията намалява с 5%.

"Според непотвърдени данни, от диабет в България страдат около 200 000 българи, които се лекуват с лекарства от Касата. Обаче затлъстелите с нарушен метаболизъм у нас са над половин милион. Т.е. виждате какъв голям потенциал от пациенти, които биха искали бързо, според рекламите, а то не става толкова бързо, да отслабнат", допълни председателят на Управителния съвет на БАЗП.

"Трябва да има санкции. Изписано ли е това лекарство за хора, които нямат нарушен метаболизъм, нямат захар и т.н., следва да има някакви санкции", категоричен е юристът.

Таушанов подчертава, че НЗОК не предприема и никакви рестрикции към хората, като ендокринолози и други, които лекуват, при които са диспансерно наблюдавани пациенти, многократно хоспитализирани, да се поддържат в референти граници:

"Не може само по време на една хоспитализация, уж влязъл в референтни граници за три дена, и после изведнъж  - той пак е в някакви "небеса".

"Основният въпрос, който тук изобщо не се повдига от никого, а той е същественият въпрос, е не просто дали има лекарства за диабетноболните, или няма, а някой поставя ли си въпроса какъв е ефектът от лечението с лекарствата на пациентите с диабет у нас? Кой проследява? Касата проследява ли? Не, Касата не проследява", каза още Таушанов и допълни:

"Този въпрос за излекуването на пациентите изобщо не е във фокуса нито на НЗОК, нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерството на младежта и спорта, нито на Министерството на образованието. Просто тука само се говори: "Дайте да се лекуваме".

"Това, което ние искахме като асоциация още преди пет години и досега не е реализирано, когато 50% от пациентите имат декомпенсиран диабет, нарушен метаболизъм, 50%!, няма санкции за тези, които наблюдават диабетноболните пациенти. И пациентите за това не протестират – защо така? Така че много са по-дълбоки въпросите, които следват около тази тема. Защо? Защото неконтролираният диабет, който е тука над 50% у нас, на тия 200 000, води до сърдечносъдови заболявания и още в шест органа нарушения между 10 и 40%, когато захарта не е 7-8 единици, а най-често е 10-12-16. Ние сме разговаряли с ендокринолози и те ни казват: "Абе, няма проблеми бе, щом няма отрязан крак, значи е в нормални граници". Разбирате ли?!", допълни председателят на Управителния съвет на БАЗП.

Категоричната позиция на юриста е, че колективната безотговорност трябва да спре и пациентите да бъдат активните: "Не просто само да търсят лекарства, не само да търсят това тука специалното за отслабване, за инсулина казахме вече не би трябвало да има проблем. Той е технически осигурен, но в перспектива да търсят изобщо да се борят с нарушения метаболизъм, за което обаче те самите трябва да станат осъзнати, да искат да си променят начина си на живот. И когато ние им подаваме ръка и те искат да я поемат тази ръка и искат да променят нещо, ние ще им помогнем."

Цялото интервю с адв. Пламен Таушанов може да прочетете утре (23.04) или да чуете в звуковия файл.



Още по темата: общо новини по темата: 1
23.04.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: