Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плащаме двойно данъците при продажба на апартамент, купен на по-ниска от обявената цена
Автор: Екип Varna24.bg 21:29 / 01.09.2022Коментари (3)1007
©
На всеки рано или късно му се случва да сключи имотна сделка – важен момент в живота, свързан с много лишения, заеми, поемане на рискове. Към всички съществуващи за купувачите рискове, се прибавят и някои, които са свързани с данъчното облагане, научи репортер на Sofia24.bg от пост на приходната агенция в социалните мрежи.

Коментарът е на директора "Управление на риска“ в Национална агенция за приходите Николай Петков в подкаст "Строителство“ от поредицата "Данъците/Осигуряването, без които не можем“.

Николай Петков обяснява, че при покупко-продажбата на имот обикновено на клиентите се предлага да платят реалната пазарна цена, но в договора или във фактурите да се обяви по-ниска от действителната стойност. Най-често се използва данъчната оценка. Той посочва, че това е нарушение на данъчното законодателство и може да доведе до различни последствия.  

"Например, при евентуално разваляне на договора по някаква причина, ако има предплатена сума, тя ще бъде върната в рамките на формално, а не на действително сключения договор. Второ, при последващи съдебни спорове, отново ще има изкривяване и неправилно определяне на цената на имота, тъй като при сключването на сделката е посочена по-ниска цена от действителната“, разяснява Петков.

Той посочва и трети проблем:

"Съгласно Закона за данъка върху доходите на физическите лица, когато закупите имот и го продадете в рамките на три години, дължите данък за разликата между покупната и продажната цена. Ако сте обявили много ниска покупна цена, това означава, че ще платите повече данък.“

Затова в своята програма за управление на рисковете НАП всяка година предвижда множество мерки – както комуникационни, така и контролни действия. По думите на Петков обаче за компаниите е много по-важно установяването на режим на доверие с данъчната администрация, тъй като то е инструмент, с който бизнесът си служи.

"Започнахме проект за изграждане на доверие с онези от даден бизнес, които са съгласни да спазват доброволно данъчното законодателство. Това ще донесе две ползи – за самия бизнес, че няма да бъде притесняван, и за НАП – че няма да харчи големи ресурси за извършване на контролни действия, които по принцип са скъпи, бавни, водят до обжалване и т.н.“, каза още Николай Петков.

Той добави и че приходната агенция разчита много на Камарата на строителите и на всички професионални и бизнес организации в България, тъй като те са медиаторите между нея и бизнеса. "Имаме еднакви цели – ние искаме бизнесът да стане по-коректен, те искат същото, тъй като от това зависи тяхната бизнес среда“, обобщи Петков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.09.2022 г.
0
 
 
Как ще облагат разликата с данък при положение, че новото строителство се продава на тапи груба шпакловка и замазка.Значи влагаш още толкова средства за да го направиш годен за живеене, и ако решиш да го продадеш плащаш ДДС общо взето тройно как да стане.
Aнонимен
на 01.09.2022 г.
+1
 
 
Добре е да се знае навреме, защото българинът е свикнал да действа на тъмно, но после се оплаква, че сам се е прекарал!
Aнонимен
на 01.09.2022 г.
0
 
 
Пълни глупости... Това може да е така в нормална държава, тук са глупости.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: