Плащаме двойно данъците при продажба на апартамент, купен на по-ниска от обявената цена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
21:29 / 01.09.2022
1024
На всеки рано или късно му се случва да сключи имотна сделка – важен момент в живота, свързан с много лишения, заеми, поемане на рискове. Към всички съществуващи за купувачите рискове, се прибавят и някои, които са свързани с данъчното облагане, научи репортер на Sofia24.bg от пост на приходната агенция в социалните мрежи.

Коментарът е на директора "Управление на риска“ в Национална агенция за приходите Николай Петков в подкаст "Строителство“ от поредицата "Данъците/Осигуряването, без които не можем“.

Николай Петков обяснява, че при покупко-продажбата на имот обикновено на клиентите се предлага да платят реалната пазарна цена, но в договора или във фактурите да се обяви по-ниска от действителната стойност. Най-често се използва данъчната оценка. Той посочва, че това е нарушение на данъчното законодателство и може да доведе до различни последствия.  

"Например, при евентуално разваляне на договора по някаква причина, ако има предплатена сума, тя ще бъде върната в рамките на формално, а не на действително сключения договор. Второ, при последващи съдебни спорове, отново ще има изкривяване и неправилно определяне на цената на имота, тъй като при сключването на сделката е посочена по-ниска цена от действителната“, разяснява Петков.

Той посочва и трети проблем:

"Съгласно Закона за данъка върху доходите на физическите лица, когато закупите имот и го продадете в рамките на три години, дължите данък за разликата между покупната и продажната цена. Ако сте обявили много ниска покупна цена, това означава, че ще платите повече данък.“

Затова в своята програма за управление на рисковете НАП всяка година предвижда множество мерки – както комуникационни, така и контролни действия. По думите на Петков обаче за компаниите е много по-важно установяването на режим на доверие с данъчната администрация, тъй като то е инструмент, с който бизнесът си служи.

"Започнахме проект за изграждане на доверие с онези от даден бизнес, които са съгласни да спазват доброволно данъчното законодателство. Това ще донесе две ползи – за самия бизнес, че няма да бъде притесняван, и за НАП – че няма да харчи големи ресурси за извършване на контролни действия, които по принцип са скъпи, бавни, водят до обжалване и т.н.“, каза още Николай Петков.

Той добави и че приходната агенция разчита много на Камарата на строителите и на всички професионални и бизнес организации в България, тъй като те са медиаторите между нея и бизнеса. "Имаме еднакви цели – ние искаме бизнесът да стане по-коректен, те искат същото, тъй като от това зависи тяхната бизнес среда“, обобщи Петков.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).