Плащаме от джоба си половината от лечението

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:00 / 26.04.2016
612
Най-много ни "жилят" с доплащане в здравеопазването. В сравнение с останалите европейци у нас над 50% излизат от джоба на пациента. Независимо от този факт, българите най-малко се оплакваме. Това показва проучване на Националната пациентска организация, пише Монитор.

Големият проблем в здравеопазването ни се корени в самата система, уточни председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев.

По думите на адвокат Пламен Таушанов, който е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, 56 на сто от здравните услуги се заплащат лично от пациента. В другите страни от Европейския съюз доплащането е максимум до 25 процента.

От 4 години сме на дъното в класацията - на 32-ро място след Албания по правата на пациента, отбеляза Таушанов.
Независимо че се чувстваме най-онеправдани, когато ние или наш близък е болен, се оказва, че най-малко се оплакваме в институциите. Хората нямали вяра, че някой може да реши неблагополучията им с доктори в болниците. Затова не си давали труд да подават сигнали.

Жалбите у нас са десетки пъти по-малко, отколкото в страните от ЕС. Те са под 4000 годишно и са подадени на различни места.

По думите на Пламен Таушанов най-много са те в Българската асоциация за закрила на пациентите. Всеки ден в нея постъпват 4 - 5 жалби. За цяла година те са 1200. Почти толкова са и в Изпълнителната агенция "Медицински одит". На трето и четвърто място се нареждат районните здравноосигурителни каси и районните здравни инспекции.
У нас пациентът в повечето случаи се възприема като клинична пътека, носеща пари, отколкото като живо същество, нуждаещо се от помощ и състрадание, заяви Анна Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите и допълни, че зачестяват жалбите за лекарски грешки.
Да се създаде фонд за обезщетение на пациента, настоя адвокат Таушанов и обясни, че когато няма протокол на поведение на лекарите, това не поражда сигурност в системата.

Застраховките в България за медицински специалисти е между 20 000 и 50 000 лева, докато на лекар във Франция е 3 млн. евро. Пламен Таушанов обясни, че там всеки французин отделя по две евро, а фондът разполага със 100 милиона годишно. От него всяка година обезщетения получават около десет хиляди души.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).