Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Племенник наследява патриарх Неофит
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 29.03.2024Коментари (0)1647
Хиляди хора се наредиха на опашка пред храм-паметника "Св. Александър Невски“ в София, за да изпратят патриарх Неофит в последния му път в края на миналата седмица. Саркофагът с тленните му останки бе положен под звуците на националния химн, под звъна на камбаните на патриаршеската катедрала и на траурни маршове, изпълнени от армейски оркестри, в последния му дом в южната страна на столичната църква "Света Неделя“.

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22:22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб цяла България.

Докато бе в болница, покойният патриарх загуби брат си, с когото не можаха да се сбогуват заради влошеното му здраве. Димитър Димитров почина в столичната болница "Света Анна“ през този януари. Той си отиде на 80-годишна възраст след кратко боледуване заради сърдечни проблеми.

Доц. Димитров бе един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоров диригент, педагог и музикален общественик. Близо 40 години той дирижираше смесения хор към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“. 

Сега единствен наследник на патриарха и брат му е синът на Димитър, който се казва Стефан Димитров. Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата "Св. Александър Невски“, която му е като втори дом. 

В негови ръце ще отиде цялото семейно имане на Неофит и Димитър. Той е завършил бизнес администрация, но в момента се занима с музика и освен в църковния хор се изявява с роли и в оперни спектакли. Въпреки че е племенник на покойния патриарх, никога не е търсил публичност и винаги е избягвал да афишира роднинската си връзка с висшия духовник. Медийно присъствие отказа и около кончината му.

Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. Пътят му до бялото патриаршеско було е дълъг и нелек. Произлиза от обикновено работническо семейство. Майка му била силно религиозна, редовна посетителка на църквите "Света Петка“ и "Света Неделя“. Именно тя изиграла основна роля за постъпването на сина ѝ в Семинарията. Иначе детството на Неофит било като на другите деца от кв. "Герена“ – безгрижни игри и футбол.

След завършване на основното си образование през есента на 1959 г. Симеон Димитров е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която в онези години се помещава в Черепишкия манастир. Завършва я през 1965 г. Военната служба е задължителна за всички – дори за бъдещите духовници.

Така през 1965 г. редник Симеон Димитров влиза в казармата. Полковник Кръстю Стойчев, тогава пряк командир на бъдещия патриарх в 57-мм зенитна батарея, си спомня, че е бил далекомерист. Притежавал много добро стереоскопично зрение, благодарение на което много точно определял разстоянието до целта. Заради отличните си стрелби редник Димитров бил повишен в звание "ефрейтор“. 

Малко след като се уволнява, през 1971 г. завършва Духовната академия "Св. Климент Охридски“. На 3 август 1975 г. в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от патриарх Максим. През 1994 г. е избран за Русенски митрополит, а БПЦ оглавява през 2013 г. През 70-те години Неофит е назначен за преподавател по пеене в Духовната семинария. Негово Светейшество е известен и с музикалните си заложби и ангелски глас. Преди време излязоха два албума с негови църковни песнопения.

В частния си живот патриархът бягаше далеч от суетата и изкушенията. Недолюбваше мобилните телефони и лукса, но пък ползваше лаптоп, за да се осведомява за църковните и светските дела. Обичаше да си почива, като слуша църковна и класическа музика. Преди да се разболее през ноември миналата година и да постъпи във ВМА, Неофит живееше на третия етаж в сградата на Софийската митрополия на ул. "Калоян“ в столицата. Нито веднъж той не преспал в луксозната патриаршеска резиденция в "Драгалевци“. Приживе Неофит казвал, че иска да бъде положен на слънчево място, за да си спомня за красотата на света, пише "Ретро".



Още по темата: общо новини по темата: 71
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: