Плевнелиев: България беше на ръба на един кошмарен геополитически сценарий

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:00 / 07.01.2024
1396
България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика. Това каза в предаването "120 минути“ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година.

"Свикнал съм да не гледам детайлите, а голямата картина, затова първо искам да благодаря и на правителството, и на парламента, както и на трите проатлантически партии, които "изковаха“ това много важно политическо решение“, поясни той.

Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни е била "на ръба на един кошмарен геополитически сценарии“. "Той беше в това, че Румъния ще дръпне здраво напред и България ще остане сама – някъде разкрачена между Изтока и Запада, да се гърчи сама като някакъв буфер“, поясни той пред bTV.

Според него е имало риск да се превърнем в "нация, която не е разбрала къде е нейната принадлежност“. Ето защо той смята, че правителството е успяло да постигне четири големи неща.

"Първо успя да ни запази в тандем с Румъния – това беше изключително важно, при положение, че съседите ни бяха значително по-напред от нас. Второ – успяхме да преодолеем 12-годишното вето на Холандия чрез конституционна реформа“, каза още Росен Плевнелиев.

Що се отнася до ветото на Австрия той поясни, че тази страна не е сама в проблема с мигрантите. През 2023 г. само една провинция в Германия е поела повече бежанци отколкото цяла Франция, подчерта още той и допълни, че престъпността в Берлин сега е път пъти по-висока в сравнение с година по-рано.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Плащането на зъбни протези от Касата се отлага
Валежите ще продължат и утре, а температурите се понижават
Изнудват бивш министър с порно
Уникални кадри над България
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Енергийният министър: Предоговарянето с "Боташ" няма да е лесно 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).