Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плевнелиев: Радев се вживява в ролята на добрия генерал, който постоянно плюе
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 03.02.2020Коментари (0)2102
© БГНЕС
Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев защити действията на главния прокурор Иван Гешев в последните дни.

Шефът на Комисията по хазарта признал всичко, човек на Божков хванат във Виена

"Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение", заяви Плевнелиев тази сутрин пред Нова телевизия.

Самият Гешев заяви по повод издирването и задържането на бизнесмена Васил Божков, че прокуратурата ще направи всичко възможно да върне поредния олигарх, който е опитал да избяга.

"За мен проблемът е само един - след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона. Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време", коментира още той.

И изрази само едно съмнение:

"Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост".

Според Плевнелиев обаче заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата - парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

"За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма как да се изпарят", коментира Плевнелиев по повод сумата, която според прокуратурата Божков дължи на хазната от хазартния си бизнес.

Запитан може ли в ресорната комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава голяма сума не се събира, той отговори:

"Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, отдавна е трябвало да направят своята оценка на риска - къде има опасност да се източат повече пари от обществения ресурс, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкова пробити, те трябва да имат тази оценка на риска. Ако има възможност чрез хазарт или наркотици, или незаконна търговия с оръжие да се генерират огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин".

По повод публикувания от прокуратурата запис с участието на държавния глава Румен Радев, Плевнелиев пък коментира:

"В този казус нещата са махленски, много по-елементарни и битови, но в друга степен много по-важни, защото ни показват вече същността на държавния глава. В продължение на три години той се вживяваше в ролята на морална алтернатива на всички останали, добрият генерал, който постоянно сочеше и плюеше Народното събрание, правителството... Е, виждате, че не е никаква алтернатива, това е човек, който в качеството си на ръководител на ВСС е погазил закона, за да назначи приближената нему госпожица Генчева...".

По повод критиките, че се пуска запис, направен чрез СРС, на действащия президент, той каза, че може би това наистина не е било напълно адекватно, но подчерта, че все пак Конституцията и законите са над всичко.

Росен Плевнелиев изтъкна, че министърът на отбраната трябва да каже истината и да извади всички документи по случая.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: