Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плевнелиев: Радев за пореден път изнасили Конституцията
Автор: Екип Varna24.bg 22:08 / 13.08.2021Коментари (5)1508
© БГНЕС
Свидетели сме на поредното изнасилване на Конституцията от президента популист Румен Радев, който няма да се спре пред нищо в своята битка за власт и преизбиране.

Видяхме в миналото как президентът погази брутално Конституцията, когато поиска оставките на главния прокурор и действащия министър-председател, въпреки че тя не му дава това право, пише в свой анализ за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

Видяхме в миналото как президентът отиде в последните дни на 44 Народно събрание, за да каже, че истинският парламент не е там, а на улицата. С това той не само буквално погази духа и текста на Конституцията, но и демократичната държавност.

Свидетели сме как от ден първи президентът Радев не спазва основния закон в частта, която повелява да бъде президент на всички българи, да ги представлява и да търси баланс между различните групи в обществото.

Свидетели сме как Румен Радев постоянно си измисля различни поводи, води някакви битки срещу измислени от него опоненти, за да удовлетвори амбицията си да властва в държавата.

Като действащ държавен глава пред очите на всички българи поиска оставките на главния прокурор и на министър-председателя, въпреки че няма това право. Той поиска абсолютната власт в държавата.

Днешното действие на държавния глава - да обвърже връчването на мандат за съставяне на правителство с актуализацията на бюджета, не ме изненадва по никакъв начин. Изненадва ме, по-скоро, мълчанието на "Демократична България“, "Има такъв народ“, "Изправи се БГ! Ние идваме!“, ДПС и БСП, които, въпреки че са свидетели на поредното изнудване на духа и текста на Конституцията от страна на президента Радев, отново и отново мълчат. С това по никакъв начин не помагат в битката за развитието и опазването на нашата демокрация.

Президентът Радев няма право да поставя такива условия, той няма право да изнудва Народното събрание. Единственото, което той трябва да направи е да следва конституционната процедура.

Изключително важно е да се разбере: ние сме в конституционна процедура – избор на действащо правителство. По никакъв начин тя не позволява на държавния глава да изнудва политическите партии с различни изгодни на него странични действия.

Конституцията много ясно е разпоредила какъв е пътят. Духът на Конституцията задължава президента Радев, независимо от неговите интереси, които трябва да отидат на заден план. Неговото преизбиране тук не е важно. Неговите измислени битки не са важни. Важно е България да има час по-скоро действащо правителство и държавният глава е длъжен да съдейства за това.

 

Държавният глава има право на консултации, но отново искам да подчертая: президентът Радев, ако поне мъничко искаше да надгражда българската демокрация и да търси баланс между институциите, трябваше да действа по коренно различен начин.

Първо, той не може да се заиграва с една или друга политическа сила. Румен Радев е единственият български държавен глава, който отиде на пленум на БСП като действащ президент.

Той не може по никакъв начин да не спазва Конституцията и законите. За съжаление, Радев многократно не спази Конституцията. Като говорим за закони, той не спазва не само Конституцията, но и закона за Консултативния съвет за национална сигурност, който го задължава на всеки три месеца да свиква най-висшия орган по сигурността в държавата.

Нещо повече, бих казал, че президентът Румен Радев тотално обезсмисли Консултативния съвет по национална сигурност и това е едно от неговите големи престъпления срещу българската държавност. Той обезсмисли КСНС само защото на него не му изнася, тъй като КСНС е орган за търсене на съгласие по стратегически важни теми за България, а какво е по-важно от сигурността.

Днес ние сме заплашени от миграционен натиск, днес сме заплашени от огромна нестабилност в собствената си държава. Бизнесът е лишен от парите, които му се полагат по Европейския план за възстановяване заради арогантността на президента Радев, който спря подаването на този план в ЕС. След това посочи собствен вицепремиер, който трябваше да създаде такъв план, но и тук видяхме тоталния провал на служебното правителство на Румен Радев, което не свърши нищо и практически лишава от пари българския бизнес.

Какво да говорим за цяла Северна България, която се ентусиазира от финансирането и намирането на решение за строителството на АМ "Хемус“, а сега се оказа дълбоко излъгана.

Президентът Радев и неговото правителство спря магистралата и иззе парите, които бяха предназначени за нея.

Време е Румен Радев да понесе отговорността за действията си, които са против българската държавност и които многократно нарушиха Конституцията.

Време е да излезем и да кажем ясно: обвързването на личните интереси на преизбирането на Радев с процедурата за съставяне на правителство на България е поредното брутално нарушаване на Конституцията, срещу което трябва да се изправим.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Господин бивш президент! Кой сте вие,че ще определяте какво спазва настоящият президент Радев,каво нарушава,какво е длъжен,какво има право и какво няма право.Президента може да прави всичко,което му позволява закона и Конституцията на страната.Първо той нито нарушава конституцията и законите на страната,второ това че е назначил служебно правителство,това че е поискал оставка на главният прокурор и на правителството на бившия премиер Бойко Борисов,това че е снел доверие от него си е негово право.И трето той има право по закон и конституция да се кандидатира за втори мандат и да бъде преизбран за втори път ако народа реши и гласува за него.Така,че вие не сте човека,който ще решава тези работи,вие нямате право да се бъркате,където не трябва,не сте му нито майка,не сте му баща,нито началник или шеф за да му заповядвате.А вие по време на вашият мандат какво направихте за България,нищо не направихте за тая държава.Вие не нарушихте ли Конституцията като бяхте съучастници на ГЕРБ,не спряхте да говорите глупости за Европейският и демократичният път на България и Евроценностите.Вие сте най-големият продажник,който ни продадохте на американците и слушате Запада,обидихте жестоко Русия като я нарекохте аргесивна,един път не поканихте Путин в България и не сте отишли на нито една визита в Москва.Заради вас нямахме диалог с Русия и българо-руски отношения 10 години,които Радев едва ги възстанови още една година след началото на мандата му при срещата му с Путин в Сочи.Плевнелиев е най-големият продажник,тоя простак и некадърник не е никакъв президент,а един политически труп,както каза Филип Станев дето му скъса снимката и е прав затова.
+1
 
 
Защо давате трибуна на това мекотело? България не е имала по безличен и дразнещ само с присъствието си президент!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: