Плевнелиев обявява дали ще наложи вето върху бюджета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:35 / 07.08.2013
929
Президентът Росен Плевнелиев ще обяви на пресконференция решението си дали ще наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава вече изрази резервите си към актуализацията на бюджета.

С промените на републиканската финансова рамка се предвижда изтеглянето на нов заем в размер на 1 млрд. лв. По думите на Плевнелиев поемането на нов дълг не трябва да се оправдава с нуждите на социално слабите граждани. Едва 4% от този дълг са предвидени за подпомагане на най-уязвимите групи в България, докато 96 на сто от заема не е ясно за какво ще се използват, обяви още президентът.

На 5 август финансовият министър Петър Чобанов проведе среща с държавния глава, но не се стигна до сближаване на позициите.

От Министерството на финансите разпространиха позиция, в която твърдят, че едно евентуално президентско вето върху актуализацията на бюджета крие сериозни рискове. От ведомството прехвърлят отговорността за редовното разплащане с бизнеса към президентската институция и обвиняват държавния глава, че се намесва в бюджетната политика, което щяло да доведе до невъзможност за изпълнение на правителствената програма.

Мнозина депутати от правителството коментираха, че налагането на вето върху бюджета ще бъде безпрецедент в българската история и го определиха като политическо решение.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също заяви, че подобно действие от страна на държавния глава ще забави работата на кабинета.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че дори президентът да наложи вето, ваканцията на НС няма да бъде прекратена.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
За първи път в България ще заработи такава станция за автомобили,...
Лоша статистика за българите и парите им
Матева: Излишно е да говорим в момента в какви срокове трябва да ...
Проф. Рачев: Наводненията не са нещо нетипично за нашия регион
Епидемиолог: Бременните жени е добре да се ваксинират срещу коклю...
Днес имен ден празнуват всички с имената, които даряват живот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).