Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пловдивски студент любимец на цял град
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 03.10.2020Коментари (0)1578
©
С “докторе" се обръщат в Куклен към Сашо Емилов, въпреки че той все още не е лекар. 23-годишният младеж е четвъртокурсник в Медицинския университет в Пловдив и мечтае един ден да е прочут сърдечен хирург като проф. Александър Чирков.

“Заболяванията на сърцето причиняват най-голяма смъртност. Затова искам да специализирам в тази област, след като завърша. Няма нищо по-хубаво от това да спасиш човешки живот", обяснява Сашо. Близките му разказват, че още като малък желаел да стане лекар. Подарили му детска слушалка и тя станала любимата му играчка. Запалил се още повече, когато започнали да изучават в основното училище биология и химия. Впоследствие избрал паралелка с природо-математически профил в пловдивска гимназия, за да получи по-добри знания по двата предмета, с които се кандидатства медицина.

“Семейството му няма големи финансови възможности. Майката работи като хигиенистка на автогара, а бащата – в строителството. Те обаче през цялото време подкрепяха сина си. Казваха, че хляб и сол ще ядат, но ще го изучат", коментират съседи на Емилови.

В Куклен се възхищават на упоритостта, с която будният младеж преследва целта си. Неправителствени организации му помогнали, като поели частните уроци по биология. Безплатните занимания по химия в общинския детски комплекс в Пловдив пък били достатъчни за подготовката по химия. Сашо кандидатствал в медицинските вузове в Пловдив и Плевен и бил приет и в двата от раз. Избрал първия, тъй като е по-близо до дома му.

“В университета ми е интересно. Давам всичко от себе си, за да усвоявам материала. Чета непрекъснато. Един лекар не може да си позволи да има пропуски в знанията, защото е отговорен за други хора", казва Емилов. Той признава, че жители на Куклен от ромската общност често го търсят, когато имат здравни проблеми. Изслушвал ги, преглеждал ги, но ги насочвал към джипито или съответен специалист. “Мога да преслушам белия дроб и сърцето и да открия находка, но никога не си позволявам да предписвам медикаменти, тъй като все още не съм се дипломирал и нямам право да лекувам", уточнява Сашо.

Въпреки натовареността си в университета той намира време да ходи и във фондация “Инди рома", която е сред организациите, оказващи му помощ за таксите във вуза. Емилов се среща с деца и техните родители и беседва с тях за вредата от ранните бракове.

“Опитвам се да ги убедя, че най-важното е да получат образование, за да се интегрират и да са полезни на себе си и останалите", посочва бъдещият медик. Председателят на “Инди рома" Албена Костадинова, която е и общински съветник в Куклен, казва, че Сашо е пример как дете от скромно семейство може да сбъдне мечтата си с много труд и желание.

“Той запали и други деца да учат Малките го гледат с възхищение и искат да са като него. Гордост е за цял Куклен", коментира Костадинова. Малцина в градчето знаят, че младежът пише и стихове. Възнамерява в най-скоро време да издаде книга. Според него няма нищо невъзможно, когато човек иска нещо, пише "24 часа". След няколко години Сашо се вижда като успял кардиолог в България. Твърди, че кариерата навън никога не го е блазнила, защото е силно привързан към семейството си и родния дом.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: