По 8 българи правят опит за самоубийство на ден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:53 / 17.10.2014
490
Всеки ден средно по 7-8 българи правят опит за самоубийство. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2009 г. - 2013 г. Това са данни само от регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции. В световен план България заема средни позиции по отношение на опитите за самоубийство като 12 от 100 000 души посягат на живота си. През 2009 г. 2712 българи са се опитали да се самоубият, като 673 от случаите са приключили със смърт. Миналата година опитите за са били 3020, 648 завършили с фатален край.

Най-често край на живота си българите слагат с обесване или хвърляне от мост или сграда.

"Според установените мотиви около 50% от опитите са заради конфликти с роднини, колеги, съученици", обясни главният експерт в сектор "Психично здраве" към центъра д-р Владимир Наков. Около 30 на сто от опитите за самоубийство са продиктувани заради тежко заболяване или психически проблеми. За един от 10 опита не са посочени мотиви, а до 8% от посегналите на живота си го правят заради финансови проблеми. Статистиката показва, че жените по-често посягат на живота си, като един от 11 опита е успешен. Дамите вземат крайното решение средно на около 37 г.

При мъжете един от 3 опита завършва със смърт, а средната възраст а самоубийците е 47 г. През миналата година най-възрастният самоубиец у нас е бил на 92 г. Антирекордът за най-стар самоубиец е на 103-годишен старозагорец през 2011 г. Данните показват, че през последните 5 г. пада долната граница на посегналите на живота си. 5-годишно момиче от Благоевград влиза в черната статистика като най-младият самоубиец. Край на живота си решават да сложат предимно хора, които живеят в села.

"Там хората са по-възрастни, имат по-трудна комуникация с близките и по-труден достъп до медицинска помощ", обясни още д-р Наков.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето ги верните отговори на матурата по БЕЛ за зрелостниците
НСИ: Доходите на българина растат по-бързо от разходите му
Земетресение разлюля България
Радев: Няма основание за промени в ръководството на НСО след ката...
Президентът: Това, което най-вероятно ще се получи, е парламентът...
Шефът на анестезиологичното отделение на "Св. Анна" - Варна: Жена...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).