Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
По-добре без слънчеви очила, отколкото с фалшиви
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 19.08.2021Коментари (0)1321
© Varna24.bg
Офталмологът доц. д-р Кирил Славейков разкрива как да се грижим за очите си през лятото и какви са последствията за зрението ни от различните заболявания, включително и коронавирусът. Ето интервюто му за "Монитор":

- Доц. Славейков, кои очни заболявания зачестяват през летните жеги?

- Това са най-вече очните алергии. Те засягат около 20% от световната популация. Появяват се под формата на алергичен конюнктивит, обикновено в началото на пролетта и лятото, най-често след тридневна експозиция на слънце. Симптоматиката може да отслабне и дори да изчезне след 10-15 дни. Пациентите се оплакват от сърбеж, зачервяване и сълзене – от леко до умерено изразени. По-рядко може да има светобоязън, оток на клепачите, парене и хемоза. В най-тежките случаи, изложените на слънце места са с уртикариална плака, която добива очертанието на изложения на слънце кожен участък. При продължителна експозиция може да се оформи булозен обрив с появата на мехури.

- Само слънцето ли причинява алергичен конюнктивит?

- Основен причинител за алергичния конюнктивит са UV-лъчите. По време на морската ви почивка, можете да получите алергичен конюнктивит също от морската вода при гмуркане без очила, при наличието на полени от растения, при разпръскване на песъчинки във въздуха, което често се случва при играта на децата на плажа и дори от стичащата се пот от челото към очите ви в лятната жега.

- Как надеждно да защитим очите си от UV-лъчите през лятото?

- За да се осигури адекватна защита на очите от ултравиолетови лъчи са необходими слънчеви очила със съответното покритие – 100% защита от вредните UV-лъчи в целия спектър от 100 до 400 нанометра. В повечето случаи това са очила, закупени от специализираните оптични магазини. Не препоръчвам евтини варианти на слънчеви очила, взети от сергии или пазари, защото те са опасни за вашето зрение. В повечето случаи очилата с негарантиран произход на стъкла имат само висока степен на затъмнение. Така те блокират защитните механизми на очите, премахвайки ярката светлина като дразнител, а UV-лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените ви зеници и увреждат ретината ви. Употребата на несертифицирани слънчеви очила е по-вредна и по-опасна за зрението ви, отколкото гледането на плажа без никакви очила.

- По данни на гинеколозите през лятото зачестяват хламидията, гонореята, гениталния херпес, кондиломите и сифилисът. Тези заболявания имат ли очни прояви?

- Да, имат и е важно читателите да ги знаят. Най-често това се случва, когато ние или партньора ни имаме венерическо заболяване, при което се отделят възпалителни секрети. Ако ние пипнем тези секрети без да си измием ръцете и после си докоснем очите, тогава можем да развием такава инфекция и там. В очите има лигавица – тя се нарича конюнктива и може да бъде входно огнище за полови инфекции, по подобен начин на генитеалиите. Възможно е да се случи и при директно попадане на сперма в очите – има описани единични такива случаи в литературата, но все пак се пазете. Заразяването може да стане също при лоша лична хигиена, при ползване на чужда козметика, общи тоалетни принадлежности, кърпи, калъфки.

- Какво се случва при попадане на хламидии в очите?

- Хламидиите са различни серотипове. Някои от тях причиняват трахома (серотипове от А-С) – те не се срещат в нашата страна от много години. Срещат се в бедни региони по света с лоши битови условия и не се предават по полов път. Другите серотипове хламидия (от D-K) причиняват така наречения инклузионен конюнктивит при възрастните. Този конюнктивит може да се получи, ако ние или партньорът ни сме с генитална хламидия. Много рядко тази зараза може да се получи и при посещение на обществени басейни, в които водата не се подменя или не се хлорира достатъчно често. За това и другото му име е Schwimmbadkonjuntivitis – от немски, което значи басеен конюнктивит. Симптомите се изразяват в гноевидни секрети, оток на клепача, чувство за чуждо тяло, увеличени лимфни възли на шията. Може да хронифицира и да продължи с години, ако не се лекува.

- А гонококовият конюнктивит?

- Гонококовият конюнктивит възниква при попадане на причинителя на гонореята в очите. Може да доведе до много силен оток на клепачите и изтичането на обилна гной. Може да наруши бариерата на роговицата и да я възпали. Това е много сериозно заболяване, от което може да се ослепее. При съмнение за подобно заболяване трябва незабавно да се уведоми личния лекар и той да насочи пациента към офталмолог.

- Какво правят херпесните вируси в очите?

- Херпес симплекс вируса е два вида, като тип 2 е полово предавания. Най-честия начин на трансмисия е контакт кожа в кожа със заразен човек. Оплакванията са от чувство за чуждо тяло, главоболие, фотофобия, сълзене и зачервяване. Може да има обриви по клепача. При засягане на роговицата или ретината зрението също намалява.

- Напоследък се говори много за човешкия папилома вирус. Опасен ли е той?

- Съществуват над 120 вида HPV, като около 30-40 от тях се предават по полов път. Най-честата проява са асимптомни венерически брадавици. Засягането на очните повърхности от HPV е по-често срещан проблем в САЩ. Най-характерните му прояви са сквамозни неоплазии и конюнктивални папиломи.

- А как протича сифилисът на очите?

- Сифилисът е заболяване, което протича на три фази. Очите могат да бъдат засегнати във всяка фаза на болестта. Заразяването става чрез директно попадане на спирохети в окото или като алергична реакция след сенсибилизация на тъканите от патогена. Може да засегне всяка част на окото. Най-сериозната и честа проява е възпалението на увеята. Клинично симптомите се забелязват около 6-та седмица след първичната инфекция. При липса на адекватно лечение може да доведе до трайна загуба на зрението.

- Могат ли очите да бъдат поразени от туберкулоза?

- Да, съществува очна форма на туберкулозата. Това е специфично възпалително заболяване и представлява извънбелодробна проява на туберкулозата. Най-често настъпва вторично, след хематогенна дисеминация. Обичайно протича като увеит, но може да засегне конюнктивата, роговицата и склерата. Оплакванията зависят от засегнатата част на окото.

- Кое очно заболяване най-често води до слепота?

- Слепотата бива предотвратима и непредотвратима, както и обратима и необратима. На базата на тези класификации, най-честите причинители на слепота се променят, но водещите причини са некоригирани рефракционни аномалии, катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта, глаукома, диабетна ретинопатия. В по-слабо развитите страни трахомата и онхоцеркозата също остават водещи причини.

- Доц. Славейков, има ли очни прояви при коронавируса?

- Да, д-р Какарашев. COVID-19 поразява и зрителния анализатор. В първите доклади за болни през месец декември 2019 г., като най-тежкото усложнение при коронавирусната инфекция се посочваше тежката дихателна недостатъчност и основния фокус падаше върху лечението и ранното разпознаване на белодробните симптоми. След това се съобщиха и другите прояви на заболяването, които са свързани и с алтернативни начини за предаването му.

- Как протича COVID-инфекцията в очите?

- COVID-19 може да засегне очите самостоятелно или да се прояви като придружаваща очна проява при засягане на други органи и системи. Конюнктивитът е най-честата докладвана очна проява на SARS-Cov-2, като може да е първият, а понякога и единственият признак на заболяването. Клиничната изява на пациенти, заразени с коронавирус наподобява много на стандартен вирусен конюнктивит със зачервяване, дразнене, възпаление на очите, чувство за чуждо тяло, сълзене, мукоиден секрет, оток на клепачите, разширени и нагънати съдове и хемоза. Обикновено пълната клинична изява е характерна за пациенти със системни прояви на COVID-19.

- Какви случаи със заразени имате във вашата офталмологична практика?

- В моята практика за последната година съм се сблъскал с 5 случая на коронавирусен конюнктивит. Четири от случаите бяха първа и самостоятелна проява на заболяването без никакви други симптоми, а в един от случаите впоследствие се засегна и белият дроб. Пациентите бяха млади хора, между 20 и 50 години, двама от които колеги-лекари. Тежестта на симптомите им също варираше от леко зачервяване и дискомфорт до тежък оток, сълзене, дразнене и болки в окото.

- Предполагам, че и роговицата не е пощадена от коронавируса?

- Да, роговицата също не е пощадена и може да бъде засегната от COVID-19. Поради богатата инервация на роговицата клиничната картина е богата. Пациентите се оплакват от фотофобия, сълзене, парене, чувство за чуждо тяло и дразнене. При по-тежки случаи може да се появи болка и намалено зрение. Окото е зачервено и е налична мукоидна секреция.

- Има ли случаи на засягане на ретината от COVID-инфекцията ?

- Има, но за щастие, те са сравнително редки. Измененията се установяват при апаратно изследване. Изолираните поражения само на ретина са по-скоро казуистика. Подобно на увеитите, ретиналните усложнения са вторични след системно засягане от Ковид-инфекция.

- Може ли коронавируса да порази нерв и мускулите, които движат очите?

- Да, в литературата има единични докладвани случаи на неврологични зрителни усложнения от SARS-Cov-2. Характерни прояви са ограничени движения на очните ябълки, тип парези до парализи, съпроводени с двойно виждане.

- А възможно ли е да се заразим с COVID-19 през очите?

- Да, възможно е и това е изключително притеснително. Ако по ръцете си имате коронавирус и си разтъркате очите поради сърбеж е почти сигурно, че ще си докарате COVID-инфекция. Доказа се, че сълзите на пациентите служат като резервовар за вируса, а очите могат да бъдат входна врата за инфекцията. Този факт е особено важен за работещите в сферата на здравните услуги и особено тези с близък контакт с пациента, където освен маски е препоръчно да се използват и предпазни очила. Едновременно с това пациентите трябва да са наясно, че маска която покрива носа и устата не ги предпазва напълно.

- Може ли вируса да причини тромбоза на кръвоносен съд в окото?

- Да, може. Имахме такъв случай при нас. Приехме пациент в нашето Очно отделение с клонова тромбоза (запушване на венозен съд) на окото, без други оплаквания и благодарение на бдителността на екипа успяхме своевременно да поставим диагнозата COVID-19 и да го преместим в Инфекциозно отделение.

- Увреждат ли очите лекарствата за COVID?

- Да, за съжаление. Пациентите трябва да знаят, че част от медикаментите, използвани за лечение на COVID-19 могат да имат странични ефекти, засягащи очите. Антималарийните препарати могат да причинят потъмняване на задна лещена капсула, дисфункция на цилиарния мускул и макулопатия, които са свързани с намаление на зрението. Някои проучвания показват, че при продължителна употреба на противовирусни препарати, същите могат да доведат до увреждане в окото. Засяга се пигментния слой на ретината и макулата. Имунoмодулаторите също засягат окото. Потенциални усложнения са ретинопатия, ретинални кръвоизливи и папиледем. Значителна част от тези промени търпят обратно развитие след спиране на терапията, но някои от тях остават за цял живот. Важна е консултацията с офталмолог при проблеми с очите след проведено лечение срещу SARS-Cov-2 инфекция.



Още по темата: общо новини по темата: 465
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: