По-добре не ходете на тези места по нашето море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:46 / 13.08.2021
9123
Станаха ясни местата по нашето море, на които е по-добре да не се ходи. Река Дунав е основният замърсител на Черно море, а заливът Вромос е едно от най-замърсените места по нашето крайбрежие, това са резултатите от проект на Фондация "Виа Понтика", Община Бургас и два университета в Румъния и Грузия.

30 месеца продължи  "Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море“. Една от целите му бе да се подобри екологичното състояние на водоема и да се проследят основните замърсяващи потоци, да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони. Учени са работили по  четири различни метода, обясни Ина Агафонова от "Виа Понтика".

Най-замърсен се оказва новият канал Белославско езеро, връзката с Черно море. Второто най-замърсено място е при залива Вромос, освен това има още три точки, това са  Дуранкулак, Север Обзор, лагерите и плажът, северно от черноморски солници. Става въпрос за наличие на твърди отпадъци. 

Резултатите включват изследване на теченията в Черно море и свързаните с тях потоци от отпадъци, като проектът се фокусира най-вече върху пластмасите. Данните са отразени върху интерактивна карта, която може да бъде намерена на интернет страницата на проекта:

Община Бургас беше отговорна за подготвяне на изследване, свързано с потоците от морски отпадъци ,да се установят кои са най-замърсените места, обясни юрисконсулта  и тематичен експерт по  проекта Веселина Димитрова.

"Най-голямото замърсяване идва от р.Дунав, всички отпадъци, които са плуващи в морето, се изхвърлят на пясъка. Естествено има пластмаси, които са на дъното.

Проектът разработи и мерки, които се предложиха и започнахме вече с тяхното прилагане. Една от тях е ангажиране на собствениците на заведения да не се използват пластмаси, да се елиминира това консуматорско отношение, ползваме нещо веднъж и го хвърляме".

Виж коментарите (0)

Още по темата (465):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои задържан на наказателен паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).