По празниците българите са купували на изплащане най-много стоки за забавление

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:16 / 16.01.2019
1721
Стоки за забавление са били целта на 50% от заявленията за покупка на изплащане през празничния месец декември, пише "Дневник". Това показва класацията "Коледният топ 10 на изплащане" на компания за бързи кредити. Според данните продуктите за забавление – телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудиосистеми и игри за конзоли, са на шест от десетте позиции.

Друга интересна тенденция е, че в последния месец на 2018 година шест от десетте най-търсени стоки са на по-ниска средна цена в сравнение с победителите в годишната класация "Топ 10 на изплащане". Например най-търсеният модел смартфон през последната година е струвал 900-950 лева. През декември хората най-често купували на изплащане устройства на цена 300-350 лева. Същият тренд се наблюдава и при телевизорите, лаптопите, диваните, климатиците и готварските печки. 

Коледното пазаруване беше доминирано от продукти за забавление. Хората търсеха финансиране за покупка на изплащане на телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудиосистеми и игри за конзоли.

Повишеното търсене на продукти за забавление показва, че в края на годината хората са по-склонни да отпуснат бюджета си и да купуват стоки за удоволствие, а не за ежедневните им нужди. Това се доказва и от факта, че конзолите и игрите за тях и аудиосистемите не са представени в годишното издание на класацията "Топ 10 на изплащане" и през декември изместиха хладилника, обзавеждането за спалня и матрака.

Най-търсената стока е смартфонът. Не е изненада, че хората са купували на изплащане устройство с голям 14.2 см дисплей с HD+ резолюция и мощен процесор, което позволява гледане на видео и мобилни игри. Всички тези спецификации са на разумната цена от 300-350 лева.

Други продукти, свързани със забавлението, са конзолите и игрите за тях. През декември 2018 година бяха подадени заявления за финансирането на почти 3 хил. такива продукта. Най-търсената конзола била топ модел на средна цена 450-500 лева. Хората купуваха и игри на средна стойност 60-80 лева.

През декември 2018 година беше отчетено значително понижение на средните цени на шест от десетте топ продукта в сравнение с цялата изминала година. Например победителят в класацията "Топ 10 на изплащане 2018" е смартфон на средна цена 900-950 лева. През последния месец на годината най-търсеният модел струва 300-350 лева.

Същото се отнася и за лаптопите. През декември хората най-често са заявявали потребителски кредити за покупка на лаптопи на цена 500-550 лева, докато победителят за 2018 година струва 650-700 лева. Останалите продукти с по-ниски средни цена са телевизорите, диваните, климатиците и готварските печки.

Тази тенденция се обяснява с развитието на технологиите. Благодарение на него хората могат да си купят устройства с добри характеристики на разумна цена. През 2018 година спецификациите на среден клас смартфон са много близки до тези на топ модел през 2017 година. Същото се наблюдава и при телевизорите – през 2017 година 43" LED Smart телевизор струваше 900-950 лева, докато през декември 2018 г. средната му цена беше 700-750 лева. Благодарение на развитието на технологиите хората могат да си позволят и да купят повече подаръци, без да се налага да харчат повече средства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).