Победител в "Биг брадър": Топлата зима, а не язовирът в Украйна, предизвика това явление в морето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:38 / 05.07.2023
2185
В разгара на летния сезон bgtourism.bg разговаря със Здравко Василев, за да разберем каква е ситуацията в Приморско. За мнозина той e познат сред широката публика като първия победител в риалити предаването "Биг брадър" (2004-2005 г.), но днес е един от посланиците на своята дестинация.

– Здравей, Здравко! Летният туристически сезон започна. Има ли туристи в Приморско, какви са и защо да изберем черноморското градче за своята ваканция в България?

– Здравейте! Активният туристически сезон вече започна и към днешна дата градът навлиза в оня приятен летен хаос, но както навсякъде по нашето крайбрежие, така и в Приморско и Китен има осезаем отлив на туристи. Ние, живеещите по морето и хората, работещи в бранша, предполагаме, че това се дължи както на натрупаните и нерешени проблеми и неуредици, така и на неспиращата от години негативна медийна кампания срещу нашето море. 

Преекспонирането на всеки, дори понякога незначителен проблем и търсенето на сензация от всичко, дава своите резултати, но искам да успокоя нашите "приятели“, че южното море си има своите верни почитатели и ни очаква един страхотен летен сезон. А причините да изберем Южното Черноморие са следните – имаме места за настаняване от всякаква категория – от евтини квартири до ултра луксозни комплекси. Имаме безкрайни плажове, екзотични заливи и неповторима природа.

Може да опитате от традиционна българска кухня до най-екзотичните ястия. Може да хапнете и набързо от неповторимата улична храна или просто да си купите зеленчуци и плодове от Фермерския пазар. Вечерта може да прекарате на чаша вино в крайбрежните заведения или в ресторант с фолклорна програма, в някой от модерните нощни клубове или на централния площад, където има различни културни програми. За любителите на природата и тишината резерват "Ропотамо“ предлага десетки километри маркирани горски пътеки за пешеходен или велотуризъм.

– Ти разхождаш туристи със своята емблематична лодка и им показваш едни от най-красивите места, но чрез един по-различен поглед – този от морето. Не мога да не те попитам дали е чиста водата?

– Тази година, заради топлата зима, температурата на водата не падна под 8°С и това предизвика по-ранен цъфтеж на фитопланктона, характерен за слабосолено Черно море. Всичко това съвпадна с аварията на язовирната стена в Украйна и бе преекспонирана от нашите медии. Искам да ви споделя от първо лице – извършва се постоянен мониторинг и изследвания на морската вода и до днес няма показатели, които да са извън нормите. Още повече, че спецификата на морските течения е такава, че не позволява на замърсените води да преминат в близост до брега, така че бъдете спокойни относно чистотата на морската вода!

– Колко е времетраенето на една разходка с лодка, какво им показваш и срещате ли делфини в Черно море?

– Приморската разходка, която правя, е с продължителност 90 минути и преминава покрай най-интересните забележителности на полуостров Бегликташ – резиденция Перла, Крокодилите, залив Мариус, нос Маслен, Сфинкса, Тюленова пещера, Дракона, Големият Фиорд, залив Зигра и нос Бегликташ. Почти винаги срещаме и нашите приятели делфините, което е още едно доказателство за чистотата на морето.

– Не мога да не те попитам и за буните, които най-вероятно срещате по време на своите разходки. Голяма част от тях – от Дуранкулак до Царево, са създадени преди десетки години и в момента не изглеждат в добро състояние. На грозната гледка стават свидетели и гостите на страната ни. Какъв е твоят апел към представителите на държавата. Кой трябва да се погрижи, за да може буните да добият вид, който добре да се вписва към красивата ни природа?

– Това е една тема, с която занимавам институциите от десетки години и не знам защо всички облечени с власт бягат от отговорност. В някои от буните има потенциал и могат да бъдат развити като елемент от плажната инфраструктура. Други, чрез малка реконструкция, могат да станат малки пристани и т.н. Обсъждал съм го с представители на научните ни институти, но и те са изумени защо никой не ги търси за съвет, идеи и предложения за тези съоръжения. С вас ще направим отделна статия на тази тема!

– Кои са атракциите, които ти препоръчваш на своите гости и приятели? Къде в Приморско може да похапнем прясна риба и морски деликатеси, цените достъпни ли са?

– Щастлив съм да споделя, че Приморско успешно развива атракциите и алтернативните форми на туризъм. Общо взето всяка една добра идея и практика е намерила място в града ни и се предлага. Аз ви препоръчвам морските екскурзии, разходка с лодка по река Ропотамо, екскурзия до светилище Бегликташ и разбира се, Исторически музей – Приморско и морския музей в град Китен. Относно прясната риба ви препоръчвам да опитате сезонните риби, както в малките семейни ресторантчета, така и в популярните малки капанчета.

– Чрез твоите снимки ние ставаме свидетели на най-красивите изгреви и залези на Приморско и на красивите кътчета в региона. Географското положение ли създава красивите цветове, които виждаме на твоите снимки?

– Моите снимки са резултат от любовта ми към този бряг. Радвам се, че се харесват, споделят и чрез тях се популяризира моя град и региона. Целият архив съм предоставил за безплатно и свободно ползване на моите съграждани, като с това мисля, че поне малко подпомагам рекламата. Единствено местната администрация държи да си плаща на външни автори за подобни снимки, но тесногръдието е характерна черта в начина на мислене на управляващите.      

– Хемингуей е казал: Всичко, което е далеч от морето, е провинция. Бил ли е прав, ти защо избра да живееш и да работиш край морето?

– Всеки човек си има своята съдба. Родил съм се и съм израснал на морския бряг. Не познавам и не искам да познавам друг начин на живот – без соления вятър, писъка на прелитащата чайка, пясъка по краката, и неповторимото раждане на всеки ден от морето. И накрая искам да ви благодаря за обективното отразяване на новините от морето и възможността за пореден път да споделя за неповторимата природа на Южното Черноморие. Очакваме Ви за една слънчева лятна ваканция!

Виж коментарите (2)

Още по темата (1241):
05.02.2024 Колко ще поскъпне сянката на плажа това лято?
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от нашето Черноморие: 14 октомври, 14:40
часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).