Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина Александър Дърводелски
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 31.10.2022Коментари (0)701
©
С прискърбие съобщаваме, че около 3:00 часа сутринта на 30.10.2022 г. в интензивно отделение на голяма чикагска болница, след боледуване на 95-годишна възраст е починал Александър Дърводелски – доайен на българските емигранти в града, предаде eurochicago.com. В последния му час до него са били племенниците му Алекс и Марк Дърводелски*, д-р Севделин Панев и болногледачката му Грейс. Ето какво написа за него преди десетина години институтът по История на българската емиграция в Северна Америка – "Илия Тодоров Гаджев“:

Активен деец и ръководител на Български национален фронт (БНФ), дългогодишен редактор на сп. "Борба“, един от водачите на антикомунистическата дейност на българските емигранти в Северна Америка. Строителен инженер по професия, политически деятел по съдба.

Роден е на 1 март 1927 г. в с. Мърчево, Фердинандско (днес Монтанско), България, в заможно търговско семейство. Баща му е известен търговец на строителни материали. До първо отделение учи в родното село, а след това във Враца и Плевен. През 1939 г. семейството се премества в София, където завършва прогимназия и Втора мъжка гимназия. Като ученик от VІІІ клас през 1945 г. участва в организирането на антикомунистическо звено. Като член на Българския младежки съюз "Отец Паисий“ е и последният челник (младежки ръководител) на организацията във Втора мъжка гимназия.

Когато репресиите на комунистите се засилват, четирима приятели на Сашо правят опит да напуснат страната, но на границата са заловени и застреляни на място. Малко по-късно, заедно с брат му Стефан успяват да се спасят и се установяват в Чехословакия през 1947 г., където Сашо започва да следва строително инженерство.

През месец февруари 1948 г. комунистите в Чехословакия извършват преврат, завземат цялата власт и започва откритата диктатура на Клемент Готвалд. Малко по-късно чехите се подготвят да посрещнат тържествено министър-председателя на България – Георги Димитров. Предстои да подпишат договор за "дружба, сътрудничество и взаимна помощ“. В подготовката за посрещането на Димитров са арестувани и изолирани десетки български студенти в специален лагер край Прага, като братята Дърводелски са между арестуваните. Сериозни са опасенията на всички задържани, че могат да ги върнат в България. Ето защо, с няколко от задържаните, братята успяват да убедят двама от охраната да ги освободят или, казано направо, да им позволят да избягат. За щастие властите освобождават всички задържани и почти веднага след това Стефан и Сашо успяват да се прехвърлят в Австрия. Това ги спасява, тъй като през декември 1948 г. чехите арестуват стотици български студенти, натоварват ги на влакове и ги отправят за България. Претърсват и квартирата, където доскоро са живели двамата братя.

В Австрия се установяват в гр. Грац, където Сашо продължава следването си. През 1950 г. по-големият брат Стефан заминава за Австралия: завършва икономика, оженва се за австралийка и има три деца. Участва в местните национални прояви на българското дружество "Родина“, както и в живота на българската общност там.

Сашо остава в Австрия и през 1954 г. завършва строително инженерство. Взема активно участие в антикомунистическата дейност на българското студентство и организира издаването на бюлетина "Свободен глас“, чрез който българските националисти в Грац изразяват своите позиции и разобличават комунистическите изстъпления в България. По онова време назрява конфликт между нашите студенти в Грац, тъй като няколко души от тях се оказват манипулирани от българската легация във Виена. В опит да изплашат и изгонят от Австрия студентите провокатори Сашо и няколко негови другари са арестувани от австрийската полиция и прекарват една нощ в ареста. На другата сутрин ги извиква полицейският началник в кабинета си и след като ги изслушва, ги освобождава, като им обещава да отнеме разрешителните за престой на въпросните "студенти“. Между тях се оказва и синът на червения земеделец – министър на правосъдието Ради Найденов.

В Австрия Сашо се оженва за Жени Радева, която споделя с него трудните периоди на емигрантския живот и по-късно на утвърждаването му като отличен професионалист в Америка. Това става през 1957 г., когато семейството се установява в гр. Чикаго. Инж. Дърводелски започва най-напред работа в една строителна фирма, а след това и самостоятелна дейност като проектант. В работата си е перфектен, като непрекъснато търси нови строително-технологични решения и методи. Така в САЩ под неговото ръководство израстват редица импозантни сгради, впечатляващи със съвършената си линия, силует и стабилност. Някои от тези постройки се нареждат сред 200-те най-високи сгради в света до края на 60-те години. Между тях и до днес запазващи своя висок престиж са Индиана стейт офис билдинг, централата на застрахователната компания Си Ен Ей, а също и много учебни сгради, офиси и др.

Александър Дърводелски е дългогодишен участник в Български национален фронт (БНФ). Съидейник на основателите на БНФ д-р Иван Дочев и д-р Георги Паприков. Редактор за дълги години на списанието на БНФ – "Борба“. Става председател на БНФ след смъртта на д-р Паприков през 1984 г.“

Преди две години г-н Дърводелски бе награден със специална грамота на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерски съвет на Р. България. Наградата, която е за дългогодишна, активна и родолюбива обществено-политическа дейност на американска земя, за принос към българската политическа емиграция в САЩ, му бе връчена от българския генерален консул Иван Анчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: