Почина Антон Дончев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:01 / 20.10.2022
846
Почина големият български писател акад. Антон Дончев. Авторът на безсмъртния роман "Време разделно“ е изживял последните си дни в реанимацията на ВМА, където е приключил земния си път, предава "Блиц"

Дончев е писател мъдрец и хуманист, който цени силата на детайлите, долавя вълненията на своя народ, обича красивото и се прекланя пред духовното. Първият му роман "Сказание за времето на Самуила“ е публикуван през 1961 г. Става световноизвестен с романа си "Време разделно“, който е преведен на 30 езика с над 2 млн. тираж. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

"Всички книги, които съм написал, са изпети“, казва човекът, който търси светлина за хората и за когото историческите извори са най-достоверният път за преоткриване на далечното минало.

Стилът на работа на Антон Дончев  е особен: само за 41 дни написва "Време разделно“, но работи 4 години над "Трите живота на Кракра“ в Бачковския манастир, където живее като монах, и 23 години посвещава на  "Сказанието за Аспарух“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Димитър Главчев: Служебното правителство няма да влиза в политиче...
Без реклами на хазарт в медиите, изключение само за спортния тота...
Лена Бориславова проговори за фалшифицираните документи
В комисия: "Алтернативният данък" за гъбарите да отпадне, а нулев...
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
Казаха какво е състоянието на простреляното в главата 2-годишно д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).