Почина Пейчо Върбанов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:30 / 26.05.2021
1616
След тежка 8-часова операция на аневризми почина легендарният горски инж. Пейчо Върбанов. Директорът на Югоизточното държавно предприятие е издъхнал на 73 години в Ямбол.

Инж. Върбанов е икона за българските горски и ловни специалисти. Той беше и душата на компанията с неподражаемите си истории и актьорски талант. Малцина знаят, че Върбанов е съученик на Велко Кънев и първоначално той е приет във ВИТИЗ през 1968 г., докато великият актьор е скъсан на втория кръг при кандидатстването от проф. Гриша Островски, който обяснява, че момчето няма талант и смята да се насочи към лесовъдството. По-късно обаче двамата разменят “ролите" си, пише "24 часа".

Инж. Пейчо Върбанов, на когото всички казваха Пейо, е посрещал на лов всички български големци от последните 40 години - от Тодор Живков до настоящи политици. Той е един от най-младите директори на ловни стопанства по времето на комунизма - поема “Тунджа" до Ямбол на 36 години. Наскоро бе атакуван за лукса в ловния дом “Ормана", който е част от Югоизточното държавно предприятие. Но съществуването на този дом днес е изцяло заслуга на инж. Върбанов.

В зората на демокрацията е бил на път да се даде на приватизатор, който се интересувал само от земите и смятал да го унищожи. Но с буквално след ината и стоенето с дни на Пейо Върбанов пред кабинета на бивш земеделски министър имотът остава в структурата на агроведомството и постепенно е възстановен от легендарния горски. Инж. Върбанов оглавява Югоизточното държавно горско предприятие от неговото създаване при преструктурирането на горския сектор при тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Той беше абсолютен професионалист в своята област, за което беше ценен от всички правителства и преди 1989 г. и след това.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).